15.06.2015

Врдничани на међународној смотри фолклора у Тузли


Да је ово успешан период за КУД "Стеван Шалајић" из Врдника, доказују бројна учешћа на међународним фестивалима. За викенд су Врдничани гостовали на 10. Смотри фолклорног стваралаштва у Добрњи код Тузле.


11414445_10206791672774438_976464368_n.jpg

После годину дана сарадње са бошњачким друштвом "Млади Рудар", узајамне посете изградиле су бројна пријатељства, и учврстили ову културну и пријатељску везу.

Ово је друго по реду учешће извођача врдничког друштва на тамошњој смотри, где су се представили играма из Бачке и Бруса. Према речима чланице управе КУД-а "Стеван Шалајић" Мире Драгичевић, Врдничани нису ни сумњали у добру организацију и срдачност својих пријатељи и пре него што су кренули за Босну.

-За нас је ово још једно предивно искуство у низу. Оно по чему смо се ми као друштво издвојили јесте представљање кроз игре из Србије, а самим тим нам се и ношња разликовала од осталих друштава, рекла је Драгичевићева.

На овогодишњој смотри, учествовало је укупно  осам друштава и поред Врдничана државну границу је прешао и бошњачки КУД из Хрватске. До следеће године, организатори ове манифестације планирају да окупе још друштава са простора бивше Југославије.

- Циљ ове манифестације јесте приказивање стваралаштва која су постигнута на овим просторима одакле долазе сва друштва, али и окупљање, дружење и упознавање једних са другима, рекао је председник КУД "Млади Рудар" из Добрње Адил Суљендић.

Већ следећи месец ће КУД "Стеван Шалајић" угостити пријатеље из Тузле, који ће заједно са друштвом из Грчке, наступити на базенима хотела "Термал".

Врдничани на међународној смотри фолклора у Тузли