08.07.2015

СРПСКА ЧИТАОНИЦА У ИРИГУ - "СРЕМАЧКО ВЕЧЕ" У СРПСКОЈ ЧИТАОНИЦИ У ИРИГУ


У оквиру своје редовне делатности Српска читаоница у Иригу,  једина установа културе на општинском подручју, поред организовања разних изложби и промоција, организује и представљање књижевног рада писаца, не само са завичајног поднебља већ и шире.

DSCI0002.JPG

Једно такво вече уприличено је у сали Српске читаонице у Иригу у петак, 3. јула где се иришкој, али и врдничкој публици представио књижевник, Сремац, Ђока Филиповић.

"Мр Ђока Филиповић, пуковник геодетске службе, рођен је 1957. године у Земуну. Осдновну школу завршио је у Путинцима, гимназију у Београду. Дипломирао је на Војној академији Копнене војске и Грађевинском факултету Универзитета у Београду где је 1985. године магистрирао. Објавио је романе "Кобојаги" и "Опело за виолину" и збирке прича "Дивани са шора" и "Приче из Срема". Живи и ради у Београду и Путинцима" - стоји у званичној биографији овог аутора.

"Сремачко вече" у Српској читаоници окупило је велики број посетилаца. Посебну пажњу изазвали су ученици основне школе из Ирига који су полазници летње радионице за децу организоване на тему "Како постати новинар" коју Читаоница и удружење грађана "Еустахија" организују током школског распуста у Читаоници.

Вера Новковић, директорица Читаонице, поздравила је присутне госте, а представљање књижевног рада Ђоке Филиповића отпочело је песмом тамбурашког оркеста Стевана Одровачког Чарлеје. Тодор Бјелкић, књижевник и новинар у пензији укратко је представио књижевни рад овог аутора, а одломке из Филиповићевих књига казивао је познати сремски глумац Милан Дудић који је често прекидан аплаузима и смехом у публици. Након сваког одломка из књиге Чарлејин оркестар је извео неколико тамбурашких песама. Жељко Стојановић, директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" из Руме, обратио се присутнима у име издавача Филиповићевих књига и напоменуо да је потребно остварити што бољу сарадњу међу сремским библиотекама , а један од видова сарадње су управо овакве вечери.

На крају госте је поздравио и сам аутор Ђока Филиповић, а ово књижевно - музичко вече у Српској читаоници у Иригу завршено је уз музику тамбураша и неизоставно понеку чашу вина из винарије "Мачков подрум".

 

Б. Јовичић


DSCI0004.JPG

DSCI0010.JPG

DSCI0013.JPG

DSCI0018.JPG