15.08.2015

Нова извиђачка искуства у новој радној недељи


Знати понешто о сваком сегменту свога места - то значи живети у њему. Ове недеље задатак основаца који похађају радионицу “Упознајмо околину” био је да се упозна са културом Ирига.

20150811_114035.jpg

Дружина се окупила  у уторак у 10 сати и кренули у културну авантуру.

Прва станица био је споменик спаљеној књизи који се налази поред Дома културе и Прве српске читаонице. Током Другог светског рата непријатељ је спалио књиге које су се налазиле у Првој српској читаоници, основаној давне 1842. године. У знак сећања на овај немио догађај подигнут је споменик као сећање и опомена.

2. станица- ТУРСКА КУЋА

Реч је о кући коју су још Турци саградили боравећи на територији општине Ириг. Данас је она у фази реконструкције, а у њене просторије ће се моћи  ускоро крочити како би се посетио музеј који ће бити посвећен вину.  Овде су такође сазнали да су Турци Ириг звали градом ружа зато што су им Ирижанке биле јако лепе, па су их зато често одводили у своје хареме.

3. станица - ЕТНО ПОСТАВКА АКТИВА ЖЕНА

Актив жена у Иригу без престанка ради пуних 15 година. У својим просторијама на Рибарском тргу жене су поставиле малу изложбу којом су их упознале са традицијом и прошлошћу Ирига, али не само овог места. Дочекала их је љубазна домаћица и упознала са мноштвом предмета који су се нашли пред њима.

4. станица - РИБАРСКИ ТРГ

Корак испред просторија Актива жена налази се Рибарски трг.

Име је добио по томе што се некада  у тој улици, која је данас затворена за саобраћај и позната као Винска улица, продавала риба. Није ли чудно да се риба продаје на пијаци у месту које нема реку или језеро у непосредној близини? Географски гледано, јесте. Међутим, у близини Ирига налази се мноштво манастира, а сам Ириг има и четири цркве. У цркви су чести, па и дуги постови, током којих је риба основна храна. Зато не треба да нас чуди што је риба била врло продавана у прошлости. Иначе, у Иригу су некада активно радиле четири пијаце, док данас постоји само једна. На крају Винска улицу налази се велики крст, који се зове “Рибарски крст”, јер су га управо рибари подигли на овом месту.

На овом месту се се учесници радионица подсетили и легенде о настанку имена Ириг.

1. Прва легденда заиста подсећа на легендарну причу која каже да се један од првих становника Ирига звао Ира, тако да је у вези са његовим именом настало и име места.

2. Мађарски народ је у Ириг звао Уруг, што се и данас може видети на појединим таблама на прилазу Иригу. Могуће је да је сличношћу са мађарским изговором глас “У” замењен гласом “И”, и добио се назив Ириг.

Ово је било јединствено место на ком су се посетили чувене Иришке куге у другој половини 18. века. Кажу да је ову немилосрдну болест донела жена која је боравила у кући своје рођаке за коју није знала да је преминула управо од куге. Доневши из њене куће ситнице које су је подсећале на лепе породичне дане у њима је донела и кугу. Болест се брзо ширила, није бирала да ли је становништво младо или старо. Како се не би ширила даље на месту где се данас налазе кипови на путу за Руму постављене су барикаде које су спречавале одлазак становништва у Руму и на тај начин је куга заустављена.

4. станица - НИКОЛАЈЕВСКА ЦРКВА

Корак по корак са Рибарског трга, школарци су се нашли код Николајевске цркве. Она је једна од четири цркве у Иригу, од којих је једна католичка и три православне. Кажу да је некада у Иригу постојала и џамија, и то на месту на ком се данас налази Теодоровска црква. Када је реч о Николајевској цркви легенда каже да је она грађена у време док је још постојала џамија. Турци су дозволили грађење цркве, али уз један услов - није смела да буде виша од џамије. Наш народ се послужио лукавством и саградио цркву на низбрдици, тако је она заиста висока, само добро сакривена и визуелно не одаје такав утисак.

Поред цркве се налази и некадашња зграда школе.

5. станица - ОПШТИНА ИРИГ, ПОШТА

Зграда Општине се налази у центру Ирига. Ученици су сазнали које услуге пружа Општина, које су њене надлежности. Захваљујући Општини Ириг добијена је могућност да се реализује пројекат "Упознајмо околину", с обзиром на то да је поред Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и ПСД "Др Лаза Марковић" она подржала летње активности.

С друге стране се налази Пошта. Ученици су наводили које све услуге овде нуде.

6. станица - ДОМ ЗДРАВЉА

Дом здравља Ириг ради од 2008. године. До тада је Ириг имао само амбуланту, док је његово седиште било у Руми. Данас у просторијама Дома здравља имамо лекаре опште праксе, ургентну медицину, дечијег диспанзера, стоматолошку ординацију, биохемијску лабораторију, гинекологију и ултразвучну дијагностику.

Испред Дома здравља налази се споменик Анки Матић која је изгубила живот у борби за ослобођење током Другог светског рата.

7. станица - КУЋА БОРИСЛАВА МИХАЈЛОВИЋА МИХИЗА

Пут их је довео до старе куће која већ дуго чека на своју обнову, а ускоро ће то бити и учињено, па ће Ириг добити још један музеј. Реч је о кући у којој се родио велики српски књижевник, књижевни критичар и сценарста - Борислав Михајловић Михиз. Најпознатији је по својим драмским постигнућима, писао је сценарија за неколико филмова, био велики љубитељ драме,

али је и оштро критиковао књижевнике. Данас постоји Михизов фонд који сваке године додељује награду за најбољу драму. Средња стручна школа која се налази у Иригу поносно носи његово име.

С друге стране улице налази се још једна православна црква, позната као Успењска. На овој узбрдици одиграла се занимљива битка у борби за ослобођење од турске власти. Наиме, око три стотине житеља Ирига овде се суочило са турском војском која је бројала око седам хиљада људи. Наравно, изгубили су ову битку, али не и рат. Иришко становништво и даље није одустајало од борбе за слободу.

8. станица - ВИНСКИ ПОДРУМ

Ириг је данас познат по вину. И то не само данас, вином су се људи у Иригу интензивно бавили и у прошлости. Обронци Фрушке горе погодни су за винограде, те се становништво окренуло обради грожђа. Ириг данас красе две познате винарије, Мачков подрум и Винарија Ковачевић. Године 1930. градио се Иришки подрум, капацитета 50 вагона вина где се сакупљало сво убрано грозђе за прераду из овог дела Фрушкогорја. На Иришком подруму се данас види зуб времена, али и нада у боље сутра.

Овде их је дочекао технолог Милан, запослен у Винарији Ковачевић, која је закупила ове просторије и тежи да Иришком подруму врати некадашњи сјај. Он им је показао како се обрађује вино, од момента када грожђе дође у просторије подрума, до момента његовог сипања у дрвену бурад, па и флаширања.

9. станица - ШКОЛА

Мали извиђаћи добили су домаћи задатак да истраже нешто о својој школи, а разне занимљиве информације се налазе на сајту школе.

Поред Основне школе "Доситеј Обрадовић" налази се Дечија установа "Дечија радост" коју су похађали пре поласка у школу.

У склопу Основне школе, налази се и Средњу стручна школа "Борислав Михајловић Михиз" у чијим клупама ће седети они који су заинтересовани да постану кувари или винари.

После овог излета, извиђачи су схватили да Ириг поседује велико богатство. Њихове наставнице су их провеле кроз делић Ирига. Постоји још мноштво ствари које су могли да покажу, али су их оставили за неки други пут.

После обиласка организован је квиз састављен од три игре - постави питање противничкој екипи, одговори тачно на питање и игра вешала.

Показало се да је јато Пчелице запамтило више појединости о Иригу, али то не значи да се јато Тигрови није тигровски борило. Следећи пут ће показати бољу организацију и имати прилику да се реванширају.

Среда је донела дружење на Перковом салашу надомак Нерадина. Полазак је поново био у 10 часова, а повратак у 12.30.

Перков Салаш, чији назив потиче од надимка једног од предака породице Иванић, налази се на јужним падинама Фрушке Горе.Његову лепоту и атрактивност чини велика збирка старина од којих су јармови, таљиге, плугови као и разбоји за ткање дрвени кревети и мадраци, огледала и ручно рађена постељина стара око два века, који употпуњује љубазност и срдачност домаћина.

Дочекао их је љубазни чика Никола и испричао историјат овог места, али им је и указао да је оно данас посебно атрактивно не само за наше туристе, већ и за странце. Искористили су хлад великог ораха за извиђачку игру и песму.

Цела екипа се захваљује се Активу жена из Ирига, Винарији Ковачевић и Перковом салашу на гостопримству. Велико хвала заслужује и превоз “School bus” који их је возио до Перковог салаша и тамо сачекао.

У среду је одржан и родитељски састанак за све заинтересоване кампере. Велики одзив мама потврдио је велику заинтересованост. Сви родитељи су добили задатак да пронађу што више врећа за спавање и шатора, како би им вече у природи било удобније и узбудљивије.

Следећи састанак извиђача је у четвртак 20. августа у 16х. Правиће се панои који ће потврдити добру забаву током летњег распуста. Камп је планиран за 24. и 25. август.

У среду 19. августа у сарадњи са Спортским савезом Општине Ириг и ОШ "Милица Стојадиновић Српкиња" организује се излет  у Нови Сад. Број места је ограничен - 35. Првенство имају ученици који су редовно похађали пројектне радионице.


20150811_113046.jpg

20150811_100911.jpg

20150811_101537.jpg

20150811_101639.jpg

20150811_104112.jpg

20150812_102505.jpg

20150812_120136.jpg