19.09.2015

СРПСКА ЧИТАОНИЦА У ИРИГУ - ОБЕЛЕЖЕНО 220 ГОДИНА ОД "СРЕМСКЕ КУГЕ"


Српска читаоница у Иригу у суботу 12. септембра организовала је обележавање 220 година од избијања "Сремске куге" у народу познатије као "Иришка куга" и представљање књиге  "Срем у време куге" проф. др Јована Максимовића.

DSCN0470.JPG

У препуној сали Српске читаонице у Иригу уз пригодну добродошлицу домаћина Вере Новковић, директорице иришког читалишта, одржан је стручни скуп посвећен куги и заразним болестима у прошлости и садашњости. Најпре је проф. др Милош Маленковић, почасни председник Научног друштва за историју здравствене културе Војводине, поздравио присутне госте од којих су већину чинили лекари, доктори медицине и медицински радници из Новог Сада, Београда, Руме и других места.

Проф. др Душан Лалошевић као рецензент укратко је  представио књигу "Срем у време куге" , а потом је проф. др Јован Максимовић говорио о куги  и њеној историји  са посебним освртом на кугу у Срему и Иригу која је поморила становништво 1795 - 1796. године.

Др Зоран Вацић, председник секције за историју медицине Српског лекарског друштва, говорио је на тему "Куга на Солунском фронту 1916 - 1918."

Иако је већ одавно куга искорењена, ипак се и данас појављују неке нове "куге", заразне болести за које савремена медицина покушава да пронађе лек, а које нажалост узимају жртве и спорадично се појављују на разним местима у свету па и код нас.

Тим поводом  прим. др Младен Петровић говорио је на тему "Заразне болести у Војводини  јуче, данас, сутра" док је проф. др Душан Лалошевић представио "Актуелне зоонозе у Срему".

Предавања су изазвала велику пажњу и заинтересованост присутних гостију. Пошто је овај скуп посвећен обележавању 220 година од избијања "Иришке куге"  која је за непуних годину дана у Иригу однела више од половине становништа, посетиоцима су први пут представљена и јеванђеља која су се у време 1795-1796. године налазила у иришким црквама, на којима је руком ондашњег пароха Стефана Везилића записано драгоцено сведочанство о овој немилој пошасти. Иако се до сада знало за два тзв. "кужна јеванђеља",  јавности је предтвављено и недавно пронађено треће (и најмање) јеванђеље које је, како се претпоставља због своје величине, било кориштено приликом црквених обреда и исповести које је поменути прота Стефан Везилић обављао у кужним болницама и карантинима у том периоду. Недуго после куге јеванђеље је било изгубљено, после 142 године пронађено је и враћено у Ириг, да би се поново "загубило" и ове године поново угледало светлост дана.

Учесници овог догађаја организовано су посетили Теодоровску цркву у Иригу и у капели Св. Харалампија присуствовали су помену за настрадале  у куги , а потом су обишли споменик "Кипове" на путу Рума - Ириг који су изграђени у знак захвалности што се куга није проширила на Руму.

Књига проф. др Јована Максимовића "Срем у време куге" коју је издала Српска читаоница у Иригу имаће неколико предстваљања ван Ирига, а 7. октобра биће представљена у Београду у Српском лекарском друштву.

СРПСКА ЧИТАОНИЦА У ИРИГУ
СУБОТА, 12. септембра 2015.г.

Б. Јовичић


DSCN0472.JPG

DSCN0479.JPG

DSCN0485.JPG

DSCN0486.JPG

DSCN0490.JPG

DSCN0498.JPG

DSCN0563.JPG