26.09.2017

Општина Ириг одржала завршну конференцију пројекта финансираног средствима ЕУ


Општина Ириг је, заједно са својим пројектним партнерима, Центром за социјални рад Општине Ириг и Хуманитарном организацијом „Дечје срце“, одржала завршну конференцију пројекта „Унапређење социјалне инклузије деце и одраслих са инвалидитетом кроз увођење нових социјалних услуга у Општини Ириг” који је финансиран средствима Европске уније у износу од 161.218,97 евра.

DSCN8873.JPG

Пројекат промовише увођење нових социјалних услуга у заједници, песоналног асистента и личног пратиоца, за одрасле и децу са инвалидитетом на територији Општине Ириг. Услуге су обезбеђене за 13 корисника, 8 одраслих особа и 5 деце, а пружене су од стране 11 новозапослених професионалаца, обучених од стране акредитоване институције за пружање ове врсте услуге. Увођењем нових услуга пружена је подршка социјалној инклузији деце и одраслих са инвалидитетом, унапређени су капацитети корисника да се самостално носе са свакодневним животом и побољшан је квалитет живота њихових породица и старатеља. Ова активност је део пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”, коју ЕУ финасира са 5.4 милиона евра, а који спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Председник Општине Ириг, Стеван Казимировић, истакао је да је ово веома значајан пројекат за Општину Ириг, који доприноси развоју заједнице и друштва уопште.

“Желео бих да се захвалим Делегацији ЕУ у Србији и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања што су препознали значај пројекта чији је носилац била Општина Ириг, а који смо реализовали у сарадњи са Центром за социјални рад Ирига и Хуманитарном организацијом „Дечје срце“. Током имплементације пројекта успели смо да пружимо значајну подршку осетљивим друштвеним групама у Иригу и помогнемо им да се интегришу у друштво на бољи и лакши начин. Такође смо увидели да је потреба за дневним услугама у заједници на значајном нивоу, те ћемо наставити са финансирањем истих у будућнсти“, рекао је Стеван Казимировић, председник Општине Ириг.

Пројекат је такође допринео запошљавању незапослених становника Општине Ириг.

"Драго нам је да је пројекат запослио једанаест незапослених људи који су обучени како би унапредили своје знање и искуство у пружању услуга персоналне асистенције и личног пратиоца, што им је увећало шансе за проналажење запослења у будућности. Ово је такође био један од приоритета пројеката и надамо се да ће он послужити као пример добре праксе у другим општинама у намери да се повећа проценат запосленог радно способног становништва ", рекла је Силвана Лаћарац, директорка Центра за социјални рад Ирига.

За ову активност, Општина Ириг је потписала Уговор са Делегацијом Европске уније у Србији 20. децембра 2015. године. Укупна вредност пројекта је 183.203,37 евра, од чега Европска унија финансира 88%, док је допринос Општине Ириг 21.984,40 евра.

Пројекат траје 20 месеци.


DSCN8840_1.JPG

DSCN8846.JPG

DSCN8850.JPG

DSCN8870.JPG

DSCN8878.JPG

DSCN8812.JPG

DSCN8835.JPG