18.10.2017

УРУЧЕНА 13. НАГРАДА ЗА ДРАМСКО СТВАРАЛАШТВО ''БОРИСЛАВ МИХАЈЛОВИЋ МИХИЗ''


Српска читаоница у Иригу је 2005. године установила награду за драмско стваралаштво која носи име најпознатијег Ирижанина Борислава Михајловића Михиза. Основан је и истоимени фонд и у протеклих 13 година ову награду су добили данас познати драмски аутори млађе генерације чије драме се играју на многим домаћим и страним позоришним сценама.


nagrade_mihiz_irig_01.jpg

Овогодишња, тринаеста по реду, награда "Борислав Михајловић" Михиз" за драмско стваралаштво свечано је уручена у Српској читаоници у Иригу 17. октобра на дан Михизовог рођења.

Обраћањем Вере Новковић, директорице иришке Читаонице и др Светислава Јованова, председника Управног одбора Фонда "Борислав Михајловић Михиз", отпочео је програм. Др Марина Миливојевић - Мађарев говорила је о књизи драма Браниславе Илић, прошлогодишње добитнице Михизове награде, а Ксенија Крнајски, чланица жирија за доделу награде, саопштила је одлуку жирија за овогодишњег добитника награде: "Жири у саставу: Даринка Николић,позоришна критичарка, Ксенија Крнајски, редитељка и Светислав Јованов, театролог (председник жирија), донео је, на свом састанку 15.септембра 2017. године, једногласну одлуку да се Награда за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“ за 2017. годину додели Димитрију Коканову, драмском писцу из Београда, за досадашњи остварени опус.

Образложење: Иако припадник млађе генерације савремених српских драматичара, Димитрије Коканов има иза себе већ узбудљив драмски опус, на којем би му позавидели и већ етаблирани писци. Аутор драма Ја нисам Ворен Бити, Летачи, Вилинска прашина, Мит о комбајну, сценариста филмова Никог нема, Све је више ствари које долазе, издвојио се убедљиво из овогодишње конкуренције драмских писаца који иду Михизовим трагом. Дрско обрачунавање са стереотипима и малограђанштином (Ја нисам Ворен Бити), аутентично доживљени дијалози (Мит о комбајну), поезија расута између редова и мисли његових јунака и изнад свега – суверено владање ритмом сцене и звучношћу језика најбољи су адути да ово откриће од ексцентричног младића који уме да мисли, постане плодан и значајан аутор европске ширине".

Присутнима се обратио потпредесдник Владе АП Војводине Ђорђе Милићевић који је уручио награду овогодишњем добитнику. Потпредседник Милићевић је нагласио да је веома важно да се награда додељује овде, у иришкој Српској читаоници, која је основана 1842. године и која је једна од најзначајнијих тачака наше културне мапе у целини.

„Михиз никада није заборавио свој завичај, и завичај није заборавио Михиза, а део тог заслуженог незаборава јесте обнова Михизове родне куће, овде у Иригу, коју помаже Покрајинска влада“, рекао је Милићевић.

Добитник награде за 2017. г. Димитрије Коканов захвалио се и истакао да ће и у будуће ићи Михизовим путем и да ће се бавити позориштем онако како је то и сам Михиз радио: са љубављу, преданошћу, критичким духом, иновацијама у свим сегментима позоришног стваралаштва.

Глумци Српског народног позоришта из Новог Сада Ненад Пећинар и Игор Павловић говорили су одломке из драма овогодишњег добитника.

Б. Јовичић


nagrade_mihiz_irig_03.jpg

nagrade_mihiz_irig_05.jpg

nagrade_mihiz_irig_06.jpg

nagrade_mihiz_irig_07.jpg

nagrade_mihiz_irig_08.jpg

nagrade_mihiz_irig_09.jpg

nagrade_mihiz_irig_10.jpg