16.10.2017

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ''ЈЕСЕН ИДЕ ДУЊО МОЈА, КУКУРУЗИ ВЕЋ СУ ЗРЕЛИ''


Традиционална, 11. по реду манифестација ''Јесен иде дуњо моја, кукурузи већ су зрели'', одржана је у суботу у Јаску.


jese_stize_dunjo_moja_03.JPG

Манифастација сваке године окупља све већи број учесника и посетилаца, а ове године присутни су могли да уживају у производима од дуње, богатом културно-уметничком програму, дефилеу фијакера, изложби слика, дечијој пијаци, наступу песника чланова Удружења ''Фрушка гора, продајним поставкама актива жена из целог Срема, тамбурашима, трци мотора...

Манифестацију је свечано отворио заменик председника општине Ириг Миодраг Бебић, а делегација организатора је положила венац на споменик више од две стотине мештана Јаска који су погинули за време другог светског рата.

''Ово је манифестација која слави не само дуњу већ и завршетак свих послова и убирање свих плодова на нашим пољима, у воћњацима и виноградима. И ове године настављамо традицију манифестације чијој је популарности највише допринела Ружица Андрић, наша надалеко чувена ''Ружа Бећаруша'' која нас је прерано напустила али нам је дала смернице и идеје за једну лепу туристичко-привредну манифестацију која је из године у годину све боља и познатија. Сигуран сам да у значајној мери подстиче развој сеоског туризма, помаже малим произвођачима да продају своје производе, али и чини да Јазак сем по најквалитетнијој води у овом делу Европе, буде препознат и по дуњи, као свом бренду'' – истиче Бранко Грујић, председник МЗ Јазак.

Највеће аплаузе побрали су малишани из Дечије установе ''Дечија радост'', подручно одељење Јазак, ученици нижих разреда ОШ ''Милица Стојадиновић Српкиња'', подручно одељење Јазак, као и чланови Културно уметничких друштава ''Стеван Шалајић'' из Врдника и ''Стеван Петровић Бриле'' из Стејановаца.

И ове године додељене су награде најбољима на литерарном и ликовном конкурсу, за најбољу етно поставку, колач од дуња, најлепши сремачки шпајз, а у такмичењу за најбољи котлић (чији ји обавезан састојак била дуња) учествовало је рекордних 12 екипа.

Да је жири био непристрасан потврђује чињеница да су прво и друго место освојили најмлађи такмичари, победивши много искусније мајсторе спремања овог сремачког специјалитета.

Традиционална награда ''Ружица Андрић'', припала је ове године Петру Димитријевићу, председнику ''Завичајног друштва Теочин'' које је пре више од деценије заједно са тадашњим сазивом МЗ Јазак покренуло ову лепу манифестацију.

Манифестацију су одлично организовали МЗ Јазак, ЦРЛУ Јазак, Актив жена Јазак, уз подршку СО Ириг и Туристичке организације наше општине.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

"ЈЕСЕН ИДЕ ДУЊО МОЈА, КУКУРУЗИ ВЕЋ СУ ЗРЕЛИ'' 2017