30.11.2017

Завод за равноправност полова обележава ове године Међународну кампању "16 Дана активизма борбе против насиља над женама" низом предавања у општинама Војводине.


Синоћни домаћин била је Општина Ириг, а трибина је одржана у сали МЗ Ириг.


DSCF4230.JPG

Завод ове активности спроводи са намером да информише јавност о томе шта је родно засновано насиље, које су надлежности институција укључених у систем заштите од насиља, као и о новинама у законодавству Србије у оквиру ког ће бити представљен нов закон – Закон о спречавању насиља у породици.

Кампања подразумева информисање жена, са акцентом на маргинализоване групе попут сеоских жена, Ромкиња и жена са инвалидитетом, имајући у виду препреке и околности са којима се оне суочавају: традиционално патријархално васпитање о положају жена у заједници, непрепознавање феномена насиља, непознавање сопствених права и недовољну информисаност о надлежностима институција. 

Поражавајући су подаци о броју жена које трпе насиље, а још алармантнији о женама које губе живот тамо где би требало да су најбезбедније – у породици. Сеоске жене су додатно суочене са питањем насиља у породици и у партнерским односима, имајући у виду да су далеко од надлежних институција и да је живот у мањим заједницама више подложан традиционалном, патријархалном обрасцу.

Основ за ову активност представља Програм за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АПВ за период од 2015. до 2020. који је саставни део Стратегије за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у Аутономној Покрајини Војводини за период од 2015. до 2020. године.

"16 дана активизма против насиља према женама" је међународна кампања која се обележава од 1991. године. Учесници/учеснице кампање одредили су 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама за почетак кампање и 10. децембар – Међународни дан људских права за крај кампање, како би симболично повезали проблем насиља над женама са људским правима и истакли да је такав вид насиља кршење људских права. Кампања такође укључује и друге значајне датуме, као што су 29. новембар – Међународни дан заштитника људских права жена; 1. децембар – Светски дан борбе против СИДЕ, и 6. децембар – годишњица Монтреалског масакра.


DSCF4226.JPG

DSCF4232.JPG