27.11.2017

Завод за равноправност полова обележиће ове године Међународну кампању "16 дана активизма борбе против насиља над женама" низом предавања у општинама Војводине.


Завод ове активности спроводи са намером да информише јавност о томе шта је родно засновано насиље, које су надлежности институција укључених у систем заштите од насиља, као и о новинама у законодавству Србије у оквиру ког ће бити представљен нов закон – Закон о спречавању насиља у породици.


211fb1d06f9479a7650fc3bb47b93c8b_XL.jpg

Трибине ће бити одржане од 27. новембра до 5. децембра 2017. у шест војвођанских општина и градова.

27. новембар: Сремска Митровица, сала општине, 15 часова
27. новембар: Рума, сала општине, 18 часова
28. новембар: Стара Пазова, сала општине, 18 часова
29. новембар: Ириг, Месна заједница (Војводе Путника 2), 17 часова
30. новембар: Инђија, сала општине, 18 часова
5. децембар: Нови Сад, Скупштина града, Плава сала, 18 часова

Кампања подразумева информисање жена, са акцентом на маргинализоване групе попут сеоских жена, Ромкиња и жена са инвалидитетом, имајући у виду препреке и околности са којима се оне суочавају: традиционално патријархално васпитање о положају жена у заједници, непрепознавање феномена насиља, непознавање сопствених права и недовољну информисаност о надлежностима институција. 

Поражавајући су подаци о броју жена које трпе насиље, а још алармантнији о женама које губе живот тамо где би требало да су најбезбедније – у породици. Сеоске жене су додатно суочене са питањем насиља у породици и у партнерским односима, имајући у виду да су далеко од надлежних институција и да је живот у мањим заједницама више подложан традиционалном, патријархалном обрасцу.

Основ за ову активност представља Програм за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у АПВ за период од 2015. до 2020. који је саставни део Стратегије за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима у Аутономној Покрајини Војводини за период од 2015. до 2020. године.

"16 дана активизма против насиља према женама" је међународна кампања која се обележава од 1991. године. Учесници/учеснице кампање одредили су 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама за почетак кампање и 10. децембар – Међународни дан људских права за крај кампање, како би симболично повезали проблем насиља над женама са људским правима и истакли да је такав вид насиља кршење људских права. Кампања такође укључује и друге значајне датуме, као што су 29. новембар – Међународни дан заштитника људских права жена; 1. децембар – Светски дан борбе против СИДЕ, и 6. децембар – годишњица Монтреалског масакра.

Аутор:021.rs