15.02.2018

Србија данас обележава Сретење - Дан државности


Србија данас обележава Сретење - Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године када је проглашен први српски Устав. 


Karaore_Petrovi_by_Vladimir_Borovikovsky_1816a.jpg

Централна државна церемонија обележавања Дана државности биће одржана у Меморијалном комплексу у Орашцу, у присуству председника Републике Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.

У име Владе Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић данас ће положити венац и одати почаст вожду Карађорђу у цркви Светог Ђорђа на његовом гробу на Опленцу, а поред њега, то ће учинити и делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Општине Топола...

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба.

Тог дана 1804. године, српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем - Карађорђем, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак.

Устанички скуп, одржан у Орашцу, представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти.

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука. Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововековне државе.

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена.

Дан уочи обележавања Дана државности, председник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима - глумцима, певачима, академицима, неколицини странаца и институцијама.

У свом обраћању, председник Вучић је поручио да Србија, славећи лауреате, прославља себе и своју будућност.

Србија данас, како је подсетио, слави свој дан, велики и важан дан, Дан државности одајући почаст својим славним прецима, сећајући се њихових дела и показујући колико је вредно живети и борити се.

Дан уочи обележавања Дана државности, изведена је почасна артиљеријска паљбу у Београду, на Савској тераси на Калемегдану, на Нишкој тврђави и на Петроварадину.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а поново је почео да се обележава од 2002. године.