11.06.2018

Санитетска возила донирана су Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Клиничком центру Војводине, општим болницама из Кикинде и Сенте, те домовима здравља у 17 општина АП Војводине


На свечаности која је уприличена дана 05.06.2018.године испред Извршног већа АП Војводине,Председник Покрајинске владе Игор Мировић и Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић уручили су кључеве санитетских возила са пратећом медицинском  опремом директорима 21 здравствене установе из АП Војводине.


5.jpg

Санитетска возила донирана су Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Клиничком центру Војводине, општим болницама из Кикинде и Сенте, те домовима здравља у 17 општина АП Војводине, међу којима је и Дом здравља „Ириг“.

Наиме, већина постојећих санитетских возила на територији АП Војводине је изузетно стара са великим бројем пређених километара и без адекватне медицинске опреме која је неопходна приликом транспорта животно угрожених пацијената. Председник Мировић изјавио је да је већина санитетских возила намењена мање развијеним општинама у циљу приступачне, квалитетне и уједначене здравствене заштите свих грађана АП Војводине, те је додао да је видљиво да Покрајинска влада предузима мере које треба да доведу до потпуне реорганизације и унапређења здравственог система у Војводини.

 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је овом приликом изјавио да је ова донација реализована у оквиру пројекта „Обезбеђење приоритетних потреба здравствених установа за санитетским возилима“, имајући у виду, како је рекао, да санитетска возила у АП Војводини, на годишњем нивоу, пређу преко пет милиона километара и збрину 300 хиљада пацијената.
 Санитетско возило које је у јавној својини Аутономне покрајине Војводине, дато је на коришћење без накнаде јединицама локалне самоуправе за потребе домова здравља. Ради се о реаномобилу односно санитетском возилу марке Fiat new ducato са припадајућом медицинском опремом: фиксни сет за кисеоник, аутоматско склопиво носило, кардиолошка столица, ЕКГ апарат као и дефибрилатор.

Имајући у виду да су постојећа санитетска возила Дома здравља „Ириг“ у лошем стању услед истрошености због велике пређене километраже ново санитетско возило ће умногоме олакшати како рад запослених у Одељењу хитне медицинске помоћи тако ће и допринети да се правовремено стигне до сваког животно угроженог пацијента који уз напред поменуту медицинску опрему у санитетском возилу може бити адекватно збринут приликом транспорта на секундардни или терцијарни ниво здравствене заштите. За похвалу је сваки вид улагања у здравство и унапређења квалитета његовог рада на првом месту у интересу пацијената а потом и запослених у здравственим установама. Од кључног је значаја побољшање брзине и квалитета пружања хитне медицинске помоћи с обзиром да нам се пацијенти обраћају са надом да смо у могућности пружити им законом загарантовано право а то је право на здравствену заштиту – истакла је в.д. директора Дома здравља „Ириг“ др Биљана Милошевић која је присуствовала примопредаји возила.


4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg