21.06.2018

ФАН КЛУБ "НАВИЈАЧИ КУЛТУРЕ" УСКОРО У ИРИГУ


Фондација "Нови Сад 2021 - Европска престоница културе" у своје активности осим Новог Сада укључила је и општине Сремски Карловци, Беочин и Ириг. На основу конкурса " Публика у фокусу" који је спровела ова Фондација иришкој Читаоници додељена су средства за реализацију пројекта Фан клуб "Навијачи културе" аутора Авакума Кваса.


2.jpg

СРПСКА ЧИТАОНИЦА У ИРИГУ
Среда, 20. јун 2018. г.
ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА АП ВОЈВОДИНЕ

 

 

Фондација "Нови Сад 2021 - Европска престоница културе" у своје активности осим Новог Сада укључила је и општине Сремски Карловци, Беочин и Ириг. На основу конкурса " Публика у фокусу" који је спровела ова Фондација иришкој Читаоници додељена су средства за реализацију пројекта Фан клуб "Навијачи културе" аутора Авакума Кваса. Свечано потписивање уговора одржано је 20.6.2018. у холу Покрајинске владе у Новом Саду, а уговоре су уручили Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић уз присуство директора Фондације "Нови Сад 20121 - Европска престоница културе" Немање Миленковића. На конкурс је пристигло 41 пријава, а средства су додељена за 32 пројекта међу којима је и пројекат Српске читаонице у Иригу.

          Пројекат Фан клуб „Навијачи културе“ (ФК НК) бавиће  се јачањем људских и просторних ресурса у Иригу и децентрализацијом културе на локалном нивоу. Проблем недостатка људи у домену културе, Српска читаоница жели да реши превођењем постојеће публике из стања пасивног конзумирања у стање креативне акције. Угледајући се на навијаче из спортских арена, постојећој публици Читаонице предложићемо учешће у пројекту који подразумева нарочиту врсту оданости. Ради се о фан клубу људи који навијају за Културу и који су спремни да то јавно покажу. Они ће добити дресове, капе и шалове у бојама ФК НК, које могу носити у свакој прилици, а посебно на хепенинзима које ћемо заједно креирати. Седиште ФК „Навијачи културе“ биће Српска читаоница у Иригу и Михизова родна кућа чије отварање очекујемо у наредном периоду.

Дешавања под називом „Кул´такмице“ биће комбинација наступа песника, музичких тачака и видео радова. Поред Читаонице и Михизове куће „кул´такмице“ ће се играти и на другим „теренима“.

ФК НК планира и „слободне ударце“ тј. предавања на различите теме, као и „кошкања“ тј. креативне радионице за децу и родитеље. Главни партнери у пројекту су удружење грађана „Фрушкаћ“, Средња стручна школа „Борислав Михајловић Михиз“ и Дечија установа „Дечија радост“. Пројекат почиње у септембру и траје годину дана.

 

Б. Јовичић


35705142_1753075874730322_3902718017439531008_n.jpg