12.09.2018

Нови ултразвучни апарат у иришком Дому здравља


У Дому здравља Ириг званично је 11. септембра пуштен у рад нови ултразвучни апарат.


IMG_3617.jpg

Дотрајали ултразвучни апарат који је Дом здравља поседовао стар је десет година. Након оштећења конвексне сонде, процењено је да би разумније било набавити нови апарат него поправљати стари који је већ технички превазиђен и истрошен.

2017. године смо урадили око 3500 ултразвучних прегледа те нам то казује колико нам је овакав апарат неопходан. Након квара, обратили смо се локалној самоуправи и након заједничког пројекта у вредности од 4.620.000,00 динара потписан је тројни уговор између Покрајинског секретаријата за здравство, Општине Ириг као примаоца и Дома здравља као корисника апарата. Подсетила бих и да је пре месец дана локална самоуправа обезбедила средства за нови биохемијски анализатор, тако да сада наш Дом здравља има комплетну дијагностику - изјавила је директорица Дома здравља Ириг, др Биљана Милошевић.
Председник Општине Ириг, Стеван Казимировић, додао је да је овакав апарат изузетно значајан за наше грађане јер више не морају да иду у друге општине да би обавили ултразвучне прегледе, те се овом приликом захвалио председнику покрајинске Владе и Покрајинском секретаријату за здравство што су препознали проблем и изашли у сусрет.

Овај савремени апарат ће нам користити у свакодневном раду са нашим пацијентима у превенцији, лечењу, дијагностиковању, као и, наравно, у утврђивању трудноће, праћењу раста беба и откривању урођених аномалија. Сада може да се ради ултразвучни преглед дојки у току гинеколошких прегледа пацијенткиња, затим преглед штитне жлезде врата, абдомена и крвних судова, тако да ће набавка овог апарата нама и нашим грађанима много значити - рекла је др Клара Бирињи Милосављевић, специјалиста гинекологије и акушерства.


IMG_3614.jpg