08.10.2018

Јесен је свечано стигла у Јазак


Још једна у низу манифестација посвећених јесени и њеним благодетима одржана је по дванаести пут 5. и 6. октобра 2018. у Јаску.  


Baby_Tablice_Mini_21_21.jpg

Након успешно завршених „Пударских дана“ у Иригу и манифестације „Коњи поново каскају Малом Реметом“ у Малој Ремети, протеклог викенда у Јаску наставила се прича о величању јесени и свега онога што она носи са собом у оквиру манифестације „Јесен иде, дуњо моја, кукурузи већ су зрели“.

Првог дана манифестације организовано је књижевно-музичко вече посвећено донаторима манифестације, где је учествовала Књижевна заједница „Фрушка гора“ из Руме и тамбурашки бенд „Срце Срема“.

Другог дана, на самом почетку програма, председник месне заједнице Јазак, Бранко Грујић, и председница Удружења жена из Јаска, Бранислава Младеновић, положили су венце на споменик палим Јазачанима, а затим поздравили присутне и рекли нешто о значају манифестације за развој Месне заједнице Јазак.

„Већ дванаести пут успешно организујемо ову манифестацију, тако да се надам да ће убудуће наше место бити препознатљиво не само по фабрици воде и манастиру Јазак, већ и по овој манифестацији“, изјавио је господин Грујић.

Гостима се обратио и председник Општине Ириг, Стеван Казимировић, који је и овом приликом истакао да се локална самоуправа истински труди да подржи привредно-туристичке манифестације на територији општине Ириг.

„Овакве манифестације на територији наше општине одлична су прилика да се презентују иришка села те се тако уцртају на карту руралног туризма, на чијем развоју заиста радимо“, рекао је председник Казимировић.

Програм ове, сада се слободно може рећи, традиционалне манифестације, обухватао је такмичење у кувању паприкаша са необичним зачином - дуњом, затим вожња фијакерима, представе које су припремили најмлађи Јазачани са својим васпитачицама из Дечије установе „Дечија радост“, подручно одељење из Јаска, наступ КУД-а „Стеван Шалајић“ из Врдника, читање награђених литерарних радова, плес са дуњом и такмичење у брзом ручном круњењу кукуруза. Током манифестације посетиоци су могли да уживају и у изложби слика са ликовних колонија 2006 – 2017. године у организацији Центра за развој ликовне уметности Јазак. За добру атмосферу побринули су се тамбурашки бенд „Срце Срема“ и Драгана Радосављевић Цакана.

У Срему гладан нико не сме остати, тако да су се за стомаке гостију побринули, пре свега, Удружење жена из Јаска, али и Дечија пијаца ДУ „Дечија радост“, подручно одељење из Јаска и бројни излагачи колача, воћа, зимнице и сира из Јаска, Ривице и Врдника.

За успешну реализацију манифестације заслужни су организатори и то: Месна заједница Јазак, Удружење жена из Јаска и, наравно, Општина Ириг, као и бројни донатори.  

 

Јесен иде, дуњо моја, кукурузи већ су зрели - Јазак