29.11.2018

САЈАМ ЗНАЊА О ВОЋАРСТВУ И ВИНОГРАДАРСТВУ


На Сајам знања о воћарству и виноградарству, који организује Агенција за рурални развој општине Ириг, 4. децембра у Врднику, позвани су произвођачи из Срема, као и из других воћарских и виноградарских крајева у Србији.


Plakat-VIVO-100-x-150.jpg

У Иригу 4. децембра

 

Сајам ће окупити стручњаке и научнике из ове области, али ће реч имати и произвођачи који су се у пракси доказали у производњи воћа.

Председник општине Ириг Стеван Казимировић каже да је окупљање воћара и виноградара у Иригу очекивано, јер је ова општина опредељена за ову врсту производње јер су уочене  све географске предности.

-  Желимо воћарима и виноградарима подарити сајам знања и то баш за потребе праксе, а на основу стечених искустава и препорука науке – каже Казимировић и напомиње да је цео овај сектор у заносу производње воћа и поврћа, јер су многи уочили допринос државе и подстицаја. - На сајму очекујемо и вест о шансама за извоз нашег воћа у свет, путоказ за нова тржишта, јер у Србији имамо велику понуду, поготово јабука - додаје Казимировић и каже да је овај део пољопривреде сада усмерен на повезивање, како би се дошло до познатог и сталног купца.

Према најави директора Агенције за рурални развој Ирига Федора Пушића, учесницима сајма по први пут биће изнети и образложени предлози за гајење перспективних сорти и врста воћа. О томе ће говорити наш познати стручњак проф. др Зоран Кесеровић, који ће учествовати и у разговору о подизању воћњака, кризним тачкама овог посла и цени улагања.

Према интересовању воћара припремљена је анализа о томе шта учинити са појединим воћним врстама ако се не троши свеже за јело. Наиме, воћари се прибојавају да на поједина традиционална тржишта још дуго неће стизати њихова роба, а да нових нема. О томе ће говорити председница Асоцијације „Плодови Србије” Евица Михаљевић и проф. др Љубо Врачар.

Др Врачар изнеће појединости везане за мале прерађивачке капацитете, које у изградњи помаже Влада Србије и Покрајински секретаријат за пољопривреду. Реч је о мини дорадама и прерадама, од производње сокова до сушења плодова.

Сајам знања, на коме ће се разговарати још о десетак других тема, а међу њима су и подстицаји за ову грану од стране Министарства пољопривреде, одржаће се у Хотелу „Термал” у Врднику 4. децембра и почиње у 9 часова.

Улаз је слободан.