30.11.2018

Четири дана до Сајма воћарства и виноградарства - ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ПОДСТИЦАЈЕ И УЛАГАЊА У МАЛЕ ПРЕРАЂИВАЧКЕ ПОГОНЕ


Агенција за рурални развој општине Ириг, након разговора са воћарима и виноградарима у Срему, већим делом је закључила списак тема за Сајам знања, који се 4. децембра одржава у Врднику.


Plakat-VIVO-100-x-1501.jpg

 

Извор: Инфо служба ВИВО
Ириг, 30. новембар 2018.

 

Сајам ће отворити др Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Током припреме овог Сајма знања воћари су показали интересовање за мере аграрне политике која се односи на ову област. О томе ће говорити Ненад Катанић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Учесници ће имати прилику да од стручњака и научника сазнају актуелности из овог сектора, као и да се упознају са задружним организовањем. О овој теми ће говорити Бранислав Гулан, члан Одбора САНУ за село, Никола Котарац, директор  сложене задруге и Милан Ковачевић, директор задруге „Подунавски воћар” из Черевића.

Међу воћарима главна тема је продаја јабука, за коју тврде да тече споро, а да је на већ освојеним просторима све већа конкуренција. Неки воћари су и одустали од производње јабука, а већина није упозната са правилима захтевних купаца. Ипак, сви су сагласни да се више не може без истраживања тржишта и маркетинга рачунати на успех у овом послу.

Подстицаји из Аграрног буџета за набавку опреме за сушаре, дораду и прераду воћа за нека газдинства су велики изазов, па ће о томе говорити проф. др Мирко Бабић, који се успешно бави применом соларне енергије у процесу сушења воћа.

АП Војводина је много уложила и улаже у развој Прогнозно- извештајне службе, која стоји на услузи воћарима и виноградарима. Координатор ове службе Бошко Језеркић понудиће потпуну сарадњу и образложити модел по коме раде. Према неким анализама, воћари и виноградари податке са терена о неопходној заштити користе мање од очекивања и потреба, а није реткост да се „од ока” обавља третман у засадима.

На сајму ће бити отворен „вински сокак”, где ће посетиоци моћи да купе по нижим ценама квалитетна вина за славе.

Ученици Пољопривредне школе из Ирига показаће своје кулинарско умеће у припреми кнедли са шљивама и гибанице са грожђем. Редакција листа „Газдинство” планира да тог дана покрене акцију „Јабуке за малишане и ђаке”, коју подржавају Агенција за рурални развој из Ирига и Сремске Митровице.