05.11.2018

Завршени Сусрети села Србије за регионе Срема, Мачве и Бачке у Јаску


У суботу 3. новембра одржани су Сусрети села Србије за регионе Срема, Мачве и Бачке у организацији Културно-просветне заједнице Србије из Београда, Удружења културних стваралаца Србије „Завичај“ и Републичке комисије за оцену села Србије. Домаћин овогодишњег Сусрета било је село Јазак.


IMG_4875.jpg

На самом почетку програма укратко се представило 19 села из Срема, Мачве и Бачке и то, по азбучном реду: Бачинци, Бачки Јарак, Бегеч, Босут, Велики Радинци, Глушци, Гргуревци, Ђурђево, Ердевик, Јазак, Каравуково, Клење, Крушедол, Кузмин, Мартинци, Савино Село, Сусек, Црна Бара и Шашинци. Почасни гост био је помоћник председника Општине Краљево, Сретен Јовановић. У неколико минута, колико је трајала презентација сваког села, истицано је чиме се највише баве, интересовања, постигнућа становника села, али и необични обичаји. Међу селима са занимљивим обичајима издвојило се село Сусек у општини Беочин где прваци првог дана школе носе петлиће на поклон учитељици, што симболизује жељу да буду ранораниоци, разборити и вредни ђаци.

Оно што су представници свих села истакли јесте да је житеља по селима све мање и да се треба трудити свим снагама да се село сачува и негује.

Након презентација, за посетиоце је био организован обилазак манастира Јазак и Винарије „Деурић“, где су могли да чују нешто више о нашој светињи из 15. века, а потом да уживају у гостопримству Винарије. По повратку у јазачки Дом културе, додељена су признања селима за бројна постигнућа у раду сеоских фудбалских клубова, актива жена, ловачких друштава и сл. Од признања која су однела наша села која су учествовала на смотри, Јазак и Крушедол, Месна заједница Јазак добила је признање за примерну активност у уређењу села и вођење бриге о свим активностима у селу, председнику месне заједнице Јазак, Бранку Грујићу, додељено је признање за несебичан рад на стварању свих услова у развоју села, Удружењу жена из Јаска уручено је признање за неговање традиције, обичаја и активности жена на селу, признање су понели и Ловачко друштво „Фазан“ из Крушедол Села за примерно чување ловишта, исхрану дивљачи и обуку младих ловаца и Фудбалски клуб „Крушедол“ за улазак у виши ранг такмичења и развој фудбалског спорта у селу.

Програм се завршио наступом КУД-а „Змај“ из Ирига, Певачког друштва „Дрина“ из Бадовинаца, КУД-а „Др Младен Стојановић“ из Бачког Јарка и богатом трпезом које су припремиле вредне руке Удружења жена из Јаска. 

Завршени Сусрети села Србије за регионе Срема, Мачве и Бачке у Јаску