20.03.2019

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ОБНОВЉЕНА МИХИЗОВА КУЋА


 Обновљену родну кућу нашег великог Ирижанина, Борислава Михајловића Михиза, 18. марта свечано је отворио председник Покрајинске владе Игор Мировић.


IMG_8116.jpg

Мировић је истакао да је Михизова кућа обновљена средствима Покрајинске владе, уз велику пожртвованост Општине Ириг, Српске читаонице и његове ћерке Миле Јанковић која је донирала део заоставштине који се налази у Михизовој кући.

- Поносан сам на све вас који сте се учествовали у послу очувања Михизове заоставштине на начин који је достојан његовог дела. Поносан сам и на то што ћемо овај важан кутак наше културне будућности уградити у наш велики пројекат „Буђење Фрушке горе“ који заједно реализују Покрајинска влада и Фондација „Нови Сад 2021“ у склопу ког ће се реконструисати и Завичајни музеј у Беочину и бројни пројекти у Сремским Карловцима.

Како би се оживео дух нашег сјајног књижевника који је рођен пре скоро сто година у овој кући, Мировић најављује и следећи пројекат у вези са Иригом и Михизом, а то је уређење центра Ирига за шта је Општина Ириг већ припремила документацију.

- У питању је стаза која ће водити од Михизове куће до Српске читаонице. На стази ће се налазити Миихизове стопе, а на свакој од њој налазиће се по један цитат из његових дела, а највише из „Аутобиографије о другима“. Други велики посао који планирамо да урадимо је објављивање сабраних Михизових дела заједно са Министарством културе и неким од заинтересованих издавача. Посебно сам захвалан Министарству кулутуре јер последњих година улаже напоре у обнови многих других родних кућа, а и ми заједно са њима, па је тако обновљена Станковићева кућа у Врању, Домановићева у Тополи, а у плану је и обнова родне куће Ђорђа Натошевића у Сланкамену – наводи Игор Мировић.

Поред председника Покрајинске владе, на свечаности су се обратиле и директорка Српске читаонице, Вера Новковић, као и Мила Јанковић, ћерка Борислава Михајловића Михиза. 

Вера Новковић захвалила се свима који помажу реанимацији културе.

- 2014. родила се идеја да се реконструише кућа и ево нас данас, након 5 година, да одамо почаст Михизу коју он заслужује, почаст Иригу, граду који је имао школу када је Београд није имао, Српској читаоници, најстаријем читалишту у Срба, српском народу и његовој култури. Захваљујем се локалној самоуправи и госпођи Мили Јанковић, ћерки Михизовој, што су веровали у нас, Заводу за заштиту споменика културе Војводине који су израдили пројекат обнове и реконструкције Михизове родне куће, Покрајинском секретаријату за културу који је помогао овај, али и све наше пројекте. Такође, хвала Покрајинској влади на челу са господином Игором Мировићем која је обезбедила средства за обнову и опремање овог објекта и Министарству културе. Морамо признати да је брига о култури дуго била помало скрајнута. Хвала вам што чините да то тако више не буде и што дајете свој допринос у оплемењивању човека – рекла је Новковић.

- После скоро 100 година од рођења дух мог оца се враћа на „Попино ћоше“. Био би поносан када би угледао све ово што је урађено захваљујући Покрајинској влади и Српској читаоници, све ове иконе на стаклу које су он и његова жена Милица скупљали, преслице које је он прикупљао, колевку, део својих књига. Спомен соба ће се допунити, експонати и збирке ће се обрадити. Надам се да ће врата ове куће у будућности бити отворена за многе посетиоце и за многе лепе и значајне догађаје – рекла је Мила Јанковић.

Свечаном отварању присуствовали су и министар културе Владан Вукосављев, покрајинска секретарка за културу и информисање Драгана Милошевић, председник Матице српске Драган Станић, академик Матија Бећковић, драматуршкиња Вида Огњеновић, владика сремски Василије.  

Овај пројекат је, подсећамо, од почетка 2015. године коштао око 15 милиона динара од којих је највећи део обезбедила Аутономна Покрајина Војводина, милион динара Министарство за културу, а исто толико и локална самоуправа.


IMG_8127.jpg

IMG_8124.jpg