06.03.2019

Прослављено пунолетство манифестације „Дани вина“ у Ривици


Протеклог викенда, од 1. до 3. марта одржани су 18. по реду „Дани вина“ у Ривици. Тродневну манифестацију пратио је богат програм, храна за сва чула, додељене су награде за најбоља вина, као и признања почасним грађанима Ривице.


53311860_365237204326906_5837527297397096448_n_(1).jpg

„Дани вина“ у Ривици из године у годину окупљају све већи број обожавалаца овог божанског пића, његових произвођача, али свих оних који су љубитељи сремских специјалитета и топле атмосфере уз звуке тамбуре. Организатори овогодишњих ривичких „Дана вина“ су Општина Ириг, Месна заједница Ривица, Туристичка организација општине Ириг, Агенција за рурални развој општине Ириг и Завичајно друштво „Фрушкогорје Ривица“.

- Када је први пут организована ова манифестација 2002. године, нико није ни могао да претпостави да ће она прерасти у овакво нешто. Ове године достављено је чак 219 узорака вина на оцену, што је више него икада, а оцењивало их је дванаест врсних енолога, међу којима је и један из Осијека из Хрватске. Такође, пријавило нам се преко 60 излагача вина, ракије, разних сремачких месних производа и других ђаконија из Срема и околине. Жеља нам је да манифестација постане место окупљања најзначајних привредника наше земље, а локална самоуправа чини велике напоре да нам у нашим замислима изађе у сусрет на најбољи могући начин – наводи Горан Ерор, један од организатора манифестације.

Прве вечери свечано су отворени „Дани вина“ када су се првенствено обратили организатори и челници Општине Ириг.

Председник општине Ириг, Стеван Казимировић, истакао је да ће „Дани вина“ да прерасту у ништа мање од међународног сајма вина, а на то указује и чињеница да је манифестација већ препозната ван граница наше земље и из године у годину Ривицу посети све већи број како домаћих, тако и страних гостију.

- Ове године имамо гостију из разних делова Србије, али и из региона, тако да је Ривица ова три дана „Југославија у малом“ – додаје Славиша Смиљанић, председник Месне заједнице Ривица и члан Завичајног удружења „Фрушкогорје Ривица“.

„Дане вина“ свечано је отворио Бошко Вучуревић, председник Привредне коморе Војводине, који је овом приликом подсетио да Комора максимално финансијски подржава произвођаче вина и да су ривичка и, уопште, фрушкогорска вина постала део европских винских регија, широко позната по свом квалитету.

Након што је манифестација званично отворена, уследила је додела признања почасним грађанима Ривице. Ово признање додељује се онима који су својим трудом и залагањем допринели развоју Ривице, а овогодишњи почасни грађани су: Иван Ђоковић, потпредседник Покрајинске владе Војводине, доктор Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, Мирослав Ковачевић, власник Винарије „Ковачевић“ из Ирига, Сава Јојић, власник Винарије „Мачков подрум“ из Ирига и Тодор Перић, предузетник из Ирига. 

- Иако је ово мало село, из њега су изникли велики људи и манир у ком се овде живи и привређује, како се организују ове манифестације, јесте грађански и шаље се порука како треба да изгледа једно савремено село. Нешто ново што нам следи је географска ознака порекла за Срем и Фрушку гору, тако да ћемо бити уврштени у светске винске регионе и томе је Ривица значајно допринела. Због тога ми ову манифестацију финансијски континуирано подржавамо и тако ће бити и убудуће. „Дани вина“ су значајни као једна уобличена туристичка понуда вина, гастрономије, доброг смештаја и културно-историјских добара на овом подручју – рекао је Иван Ђоковић. 

Др Вук Радојевић истиче да Покрајински секретаријат за пољопривреду подржава овакве и сличне манифестације, као и да финансијски помаже производњу вина.

- Овакве манифестације су најбољи начин да очувамо традицију, да негујемо обичаје, а Ривица је препозната по „Данима вина“. У 2017. у Покрајинском секретаријату за пољопривреду први пут је препознато субвенционисање за производњу вина. Нажалост, тога није било у претходном периоду, а вино заиста јесте један од брендова Војводине те је зато неопходно да финансијски помогнемо његову производњу. 2017. уложено је око милион евра у нову опрему, издвојена су финансијска средства за подизање нових засада винограда. Опредељење Покрајине за помоћ у развоју винарства огледа се најбоље у чињеници да је купљен вински анализатор који је смештен на Институту за виноградарство у Сремским Карловцима, који стоји на располагању свим произвођачима вина, по изузетно приступачним условима. Ми на овај начин, с једне стране, желимо да унапредимо квалитет вина, а с друге стране да смањимо трошкове производње како би наши винари били конкурентни на тржишту. Додао бих да је тренутно приоритет куповина мобилне пунионице која би била на услузи свим винарима, а што би додатно допринело развоју винарства и још боље мапирало Војводину на светској карти вина. Овом приликом желим и да позовем све виноградаре и винаре из овог краја да користе субвенције које им стоје на располагању и тако унапреде своју производњу – објашњава Радојевић.

Признање за медијску афирмацију манифестације „Дани вина“, али и читавог села, добио је и главни одговорни уредник Првог програма Радио-телевизије Војводине, Ненад Ћаћић.

Међу великом и озбиљном конкуренцијом стручњаци за вино успели су издвоје оне најбоље, па је тако награда за најбоље розе вино додељена Винарији „Комазец“ из Инђије. Према речима организатора, највише узорака за оцену било је у категорији црвеног вина, међутим, Нерадинац, Саша Пушић, успева да однесе прво место. За најбоље бело вино награђена је Винарија „Војиновић“ из Бегеча, а најбоље вино у Ривици прави Сава Одровачки. Апсолутни победник овогодишње смотре је Саша Пушић са својим црвеним вином.

Другог и трећег дана манифестације посетиоци су могли да уживају у победничким, али и винима других винарија, великих и малих. Као и претходних година, програм су обогатили малишани из Дечије установе „Дечија радост“ и ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Ирига, подручно одељење Ривица, уз помоћ своје васпитачице Јасмине Бркић, учитељица Гордане Фодог и Слађане Хорват и, наравно, уз свесрдну подршку родитеља.

Поред традиционалне продајне изложбе колача, ове године наши најмлађи су били и учесници у приредби „Бисери по пољу расути“ у оквиру културне манифестације „Чуваркућа“ која се одржала паралелно са „Данима вина“.

„Чуваркућа“ је пројекат Фондације 021 Нови Сад који се реализује са партнером-домаћином невладином организацијом CaSER из Руме, а има за циљ да допринесе бољем познавању и сарадњи различитих националних и културних заједница Војводине. Овај пројекат подржала је Европска унија и рок за његову реализацију је јун 2020. године до кад би требало да обиђу дванаест села у Војводини, међу којима се нашла и наша Ривица.

Манифестацију сваки пут прати изложба слика војвођанских сликара, тако да су љубитељи уметности могли да пронађу задовољство и тако употпуне свој доживљај из Ривице. Весна Радојчић из Центра за развој ликовне уметности Јазак и Константин Гушић, академски сликар из Врдника, свечано су отворили изложбу уметничких дела насталих у склопу ликовне колоније „Чуваркућа“.

За све винаре заинтересоване за тему нових сорти винове лозе на Фрушкој гори, предавање је одржао др Драгослав Иванишевић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Финансијску подршку „Данима вина“ пружили су Покрајински секретаријат за привреду и туризам, Покрајински секретаријат за пољопривреду, Општина Ириг, Туристичка организација општине Ириг, као и велики број привредника из читаве земље који су на манифестацији већ традиционални гости.


IMG_7851.jpg

IMG_7887.jpg

IMG_7774.jpg

IMG_7805.jpg