25.06.2019

Завршен 17. Видовдански сабор


Током протеклог викенда одржана је тродневна манифестација „Видовдански сабор“ у Врднику посвећена великом српском празнику и слави Месне заједнице Врдник – Видовдан.


vidovdanski-sabor-irig-2019-20.JPG

„Видовдански сабор“ је туристичко-културна манифестација која се организује од 2002. године захваљујући тадашњем „Друштву Врдничана“ и Лазару Пилиповићу Белом, а има за циљ да допринесе очувању традиције и материјалних и духовних вредности Врдника. Пажња се посвећује неговању традиције народних обичаја, као и презентовању кулинарства, народних ношњи, рукотворина и домаћих производа. 

Манифестација је отпочела у петак 21. јуна када су се на самом почетку окупљеној публици представили најмлађи чланови КУД-а „Стеван Шалајић“ из Дечије установе „Дечија радост“, објекат „Вила“ Врдник и чланови теквондо клуба „Змај“ Врдник који су отпевали химну „Боже правде“.

Пригодно, овом приликом, професор српског језика и књижевности, Авакум Квас, изрецитовао је „Похвалу кнезу Лазару“ Јелене Мрњавчевић, познатије као монахиња Јефимија, једне од најстаријих српских песникиња, дипломата и уметница. Монахиња Јефимија извезла је златном жицом ову Похвалу на црвеном платну које је служило као покров кивоту Кнеза Лазара, а једно време ово благо средњовековне српске уметности чувало се у манастиру Сремска Раваница у Врднику.

Након рецитације, присутнима се обратио заменик председника општине Ириг, Миодраг Бебић, истакавши значај једне овакве манифестације за иришку општину.

- Ова манифестација, сада већ традиционална и која из године у годину бележи све већи број посетилаца, значајна за очување наше историје, културе и традиције, култа Кнеза Лазара, али, свакако и за промоцију Фрушке горе, општине Ириг и највише Бање Врдник, туристичке дестинације која бележи све већи број ноћења – рекао је Бебић.

Након обраћања заменика председника Општине, свечаност је песмом „Видовдан“ увеличала Невена Париповић из групе „Балканика“, а затим је Сабор свечано отворио Павле Почуч, заменик покрајинског секретара за привреду и туризам. 

- Чини ми се да Врдник има право и обавезу да обележава Видовдан, свети дан за Србију и српски народ и да не дозволи да млађи нараштаји забораве да су у нашој непосредној близини чуване мошти Кнеза Лазара. Такође, морам да истакнем да за развој Покрајине и целе Србије велики значај улагање у промоцију верског туризма и да је бројност манастира на Фрушкој гори огромно културно благо читаве државе – наводи Почуч.

Заменику покрајинског секретара деца из ДУ „Дечија радост“ даривала су петла чија симболика је многострука. Петао симболише растанак Кнегиње Милице и Кнеза Лазара пред одлазак у Косовски бој, али симболише и светлост, ускрснуће, живот, ратничку будност, борбеност, доброту и достојанство.

За крај прве вечери, све присутне забавио је бенд „Гарави сокак“.

Другог дана Сабора Теквондо клуб „Змај“ Врдник извео је јавни час ове борилачке вештине, а наступили су и КУД „Стеван Шалајић“ из Врдника и КУД „Виноградар“ из Лединаца. За музички део задужени су били Миша Близанац, Хор „Просветитељи“, Хор „Исон“ и за крај вечери „ОК бенд“.

У недељу је у згради Касине одржано књижевно-музичко вече КЗ „Фрушка гора“ из Руме чиме се и завршио програм Сабора.  

Током трајања „Видовданског сабора“, у склопу етно насеља Врдничка кула, љубитељи вина и домаћих радиности уживали су у Фестивалу вина.

Организатори Сабора су Туристичка организација општине Ириг, Општина Ириг и МЗ Врдник, док је покровитељ Министарство трговине, туризма и телекомуникација.