04.06.2019

„Смрдљива бајка“ у Иригу – Дом културе, 13h


Прe четири године смо гледали филм „Смрдљива бајка“ (са Жарком Лаушевићем у главној улози), а онда се филм 2018. године претворио у представу и преселио на сцену Српског народног позоришта. Ова „смдрљива“ прича о транзицији, коју потписује  Мирослав Момчиловић у четвртак долази у Ириг. Све се догађа под покровитељством Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, у оквиру програма „Публика у фокусу“. Улаз је слободан. 


IMG_2980.jpg

Ретки су аутори који своја дела прво стварају на филму, а онда и у позоришту. Мирослав Момчиловић је један од њих. „Седам и по“, „Смрт човека на Балкану“, познати су филмови који су живот имали и у позоришту, а сада је Момчиловић у Српском народном позоришту режирао „Смрдљиву бајку“, дело које је не тако давно премијерно приказано у биоскопу.

У фокусу Момчиловићевих сценарија, филмова, драмских адаптација и представа, увек су лузери, згубидани, пропалице. Његова сад већ изграђена поетика подразумева да они нису нужно негативни. Својим омиљеним ликовима Момчиловић прилази са разумевањем, чак и љубављу, као социолошки и психолошки потпуно прихватљивим категоријама, с обзиром на то да су „производ“ друштвених околности, времена које од деведесетих наовамо називамо транзицијом. (Из рецензије Игора Бурића)


IMG_3292.jpg