05.08.2019

Недимовић и Радојевић у посети ривичком пољопривредном газдинству


Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић, посетили су данас пољопривредно газдинство породице Петричевић у Ривици.


IMG_1535.jpg

Приликом посете, министар и покрајински секретар су, уз пратњу председника Општине Ириг, Стевана Казимировића, отворено разговарали са бројним окупљеним пољопривредницима и одговарали на сва њихова питања у пријатној атмосфери породичног дома Петричевића. Међу окупљенима, највише је било виноградара и винара, те је тема разговора била, пре свега, винарство, али и актуелни проблеми из области воћарства, ратарства и сточарства.

Министар Недимовић је најавио бројне подстицаје које ће пружити Министарство пољопривреде, могуће измене закона, нова тржишта и планове за унапређење пољопривредне производње на овим просторима уопште. 

- Министарство пољопривреде припрема пројекат којим ће се подстаћи развој винарства и виноградарства на овим просторима, а који ће подразумевати набавку не само садног материјала и опреме, већ и развој читаве једне платформе којом ће винарство погурати да покрене читав туризам. Ривица и читава јужна падина Фрушке горе идеалне су за то. Поред тога, у септембру Министарство расписује конкурс за грантове у вредности од 1,5 милион динара за повртаре, воћаре и сточаре. Ова средства добијаће се унапред како би се засновала пољопривредна производња, односно унапредила постојећа  – наводи Недимовић.

Када је у питању пласман робе, министар је рекао да се ради на отварању нових тржишта за извоз пољопривредних производа и то у Кину, Индију, земље Блиског истока и Голфског залива, јер нема веће мотивације за пољопривредника да производи више од велике потражње и самим тим боље цене.

Према речима министра, пољопривреда у нашој земљи је у многом бољем положају него пре три-четири године, а додатне повољности око закупа за ратаре и сточаре могле би бити омогућене ускоро.

- Надам се да ћемо у следећем сету закона решити да се добије дугорочни закуп за ратаре и сточаре, али прописати и нормативе колико тога може да се добије, да не бисмо имали ситуацију да један добије све, а други ништа – изјавио је министар.

Задовољство што је ова посета организована на територији наше општине исказао је овом приликом покрајински секретар Вук Радојевић. Секретар Радојевић је најавио и подстицаје за винаре који се очекују у наредних месец дана.

-  Драго ми је што се данас налазимо баш у иришкој општини која је препозната као воћарско-виноградарски и сточарски крај у којој су многи пољопривредници, пре свега млади, користили субвенције које је дао Покрајински секретаријат. Морам да нагласим да постоји велико интересовање за даље унапређење винарске и виноградарске производње, а подсећам да је ова покрајинска Влада прва препознала и отпочела субвенционисање винарске производње 2017. године у Војводини. Кроз месец дана биће завршен ребаланс буџета Аутономне Покрајине Војводине кроз који ће се издвојити одређена додатна средства за подршку винаријама, како би њихова производња била конкурентнија, како би могле да дођу до квалитетније опреме која ће цену производње учинити нижом и самим тим профитабилнијом – рекао је Радојевић.

Радојевић је похвалио пољопривредно газдинство Петричевића за тзв. дисперзију активности, односно за то што се баве успешно ратарском производњом, али и воћарском, повртарском и сточарском.  

Да је Покрајински секретаријат за пољопривреду ту, пре свега, за све мале и средње пољопривредне произвођаче, нагласио је Радојевић, додао колико је значајно њихово удруживање око истог циља како би заштитили појединачне интересе, као и да држава субвенционише стварање задруга.

Поред Министарства и Покрајинског секретаријата, локална самоуправа има, такође, значајну улогу у оснаживању пољопривредне производње.

- Општина Ириг сваке године субвенционише износ камате приликом подизања краткорочног кредита. Поред тога, радимо на уређењу атарских путева како би пољопривредници несметано у свим условима могли да дођу до својих њива, а у јесен планирамо и поделу садница – рекао је председник Општине Ириг, Стеван Казимировић.

Председник Казимировић је додао да посета високих званичника Ривици није случајна, да је то место у нашој општини које бележи највећи број младих пољопривредника и као такво служи за пример.

Бранислав Петричевић, млади пољопривредник из Ривице и домаћин ове посете, веома је задовољан досадашњим искуством са давањем подстицајних средстава за куповину механизације.  

- Био нам је одобрен динарски кредит са веома повољном каматом од свега 2% захваљујући ком смо купили машину за жито и копачицу за воћњак и успели смо да га исплатимо у потпуности у року од годину дана – рекао је Петричевић.

На тему пласмана производа, Петричевић наводи да за сад имају познатог купца у повртарству, конкретно за пет хектара под лубеницом, дињом и парадајзом.


IMG_1539.jpg

IMG_1570.jpg