01.10.2019

Завршена пета Фијакеријада у Малој Ремети 


Манифестација посвећена љубитељима коња и фијакера „Коњи поново каскају Малом Реметом“ одржана је протекле суботе у Малој Ремети. 


IMG_3221.jpeg

Фијакеријада је започела у подне окупљањем учесника и посетилаца на фудбалском игралишту. Ту су били постављени и шатори, где су сви заинтересовани могли да пробају паприкаш од дивљачи и шкембиће. Такође, ту су били и штандови на којима су активи жена излагали своје производе: колаче, зимницу, џемове, ракију, вино... Посетиоци ове манифестације могли су да виде око 30 фијакера, да се провозају њима до Винарије „Деурић“, док је свако дете могло и да јаше коње уз пратњу власника коња. 

Ова фијакеријада већ пету годину окупља заљубљенике у коње, а према речима председника Савета Месне заједнице Мала Ремета, Драгана Милошевића, из године у годину све их је више. 

- Клуб „Фрушкогорски ждребац“ на челу са Синишом Теодоровићем и мештани нашег села отпочели су ову причу пре пет година са жељом да љубитељи фијакера и коња имају прилику да се окупе, али и да се на неки начин узврати људима код којих су они ишли на сличне манифестације. Ова манифестација се успешно развија и надам се да ће у будућности Мала Ремета постати асоцијација за Фијакеријаду – рекао је Милошевић. 

Милошевић је додао да одржавање Фијакеријаде помажу, пре свега, Општина Ириг и Туристичка организација општине Ириг, али и бројни локални предузетници: Винарија „Деурић“, Ресторан „Лугарница“ и многи други. 

Председник Клуба „Фрушкогорски ждребац“, Синиша Теодоровић, изјавио је да је овакав догађај за једно мало село као што је Мала Ремета веома значајан и да 15-ак коња колико их има тренутно у селу држе се искључиво из љубави, а не ради ради зараде.  

Догађају је присуствовао и председник општине Ириг, Стеван Казимировић, који је истакао значај ове манифестације која је окупила више гостију него што има мештана у Малој Ремети.  

- Драго ми је што су људи успели да одрже ову манифестацију јер је она значајна за Малу Ремету. Овде живи стотинак људи, а окупило се знатно више гостију. Све ове манифестације по нашим селима, уствари, замењују раније сеоске славе и то је прилика да дођу гости у село, да људи покажу шта имају од својих производа и да тако представе иришку општину и нашу Фрушку гору на којој се полако развија туризам – наводи Казимировић.

Да је ова млада манифестација прихваћена код мештана, говоре домаћи колачи, корпе свежег воћа и осмеси које су делили сваком пролазнику пред својим кућама ове суботе.


IMG_3213.jpeg

IMG_3215.jpeg

IMG_3216.jpeg

IMG_3226.jpeg

IMG_3245.jpeg

IMG_3266.jpeg