19.10.2019

Исидора Милосављевић добитница 15. Михизове награде


17. октобра 2019. на Михизов рођендан у Српској читаоници додељена је петнаеста по реду награда „Борислав Михајловић Михиз“ за драмско стваралаштво Исидори Милосављевић, драмској списатељици из Београда.


IMG_0700.jpeg

 

 

На дан рођења нашег књижевника Михиза традиционално се прави пресек и награђује најуспешнији драмски писци, с акцентом на младе и неафирмисане уметнике.

Исидора Милосављевић има свега двадесет пет година, апсолвент је на Факултету драмских уметности у Београду и за свој досадашњи опус добила је ову награду. Исидора је до сада написала једну драму „Ако се пробудиш, или као да је важно“ с којом је дипломирала и која је пре десетак дана имала своју праизведбу у Народном позоришту Лесковац, у режији Ненада Тодоровића и копродукцији Народног позоришта Лесковац и Народног позоришта из Приштине. Сама драма на Фестивалу „Метаморфозе“ у Лесковцу добила је чак две награде, била је апсолутни победник фестивала - награда новинарског жирија и професионалног жирија.

- Награда „Борислав Михајловић Михиз“ је велики ветар у леђа, заиста ме је изненадила с обзиром на то да је ово мој први комад. С друге стране и велика је одговорност, баш зато што је први комад и имам осећај да тек сада морам да се докажем и оправдам ову престижну награду – рекла је Исидора Милосављевић.

Исидора је током студија била сценариста на неколико кратких студентских филмова који су били на домаћим и међународним фестивалима и један од коаутора едукативног програма у продукцији РТС-а. Како наводи, тренутно ради на свом дугометражном играном филму који би требало да буде следеће године снимљен у Хрватској и на ауторској серији која је тек у зачетку.

Жири који је одлучио да ову награду додели Исидори, чине: Светислав Јованов, театролог и председник жирија, Даринка Николић, позоришна критичарка и нови и најмлађи члан, Ивона Јањић, позоришна критичарка.

- Исидора Милосављевић има једну врсту нове сензибилности која ју је одвајала од осталих из конкуренције. Ја мислим и надам се да је ова награда ветар у леђа младим људима, драматурзима и додељује се како би афирмисала неког ко није имао довољно прилика да се искаже – наводи Ивона Јањић. 

Награђеној Исидори је приликом свечаности специјалну повељу уручила Мила Јанковић, ћерка Борислава Михајловића Михиза, која је изразила искрено задовољство што су добитници ове награде из године у годину све млађи уметници, али и чланови жирија и што им ова награда служи као врста промоције.

- Лепо је што се награда додељује петнаест година, а још је лепше што се подмлађује. Имала сам прилику да разговарам са младом добитницом која ми је потврдила да од када је стигло званично саопштење да је награђена звали су је бројни новинари, давала је интервјуе, тако да не само што је част, него је очигледно да награда служи и да се ти млади људи промовишу – наводи Мила.

Михизова ћерка истиче да је до сада жири био срећне руке, да је већина добитника направила добру каријеру и да је додељивање овакве награде прави начин да се стимулишу млади људи да се баве уметношћу. Подсетила је да је и сам њен отац кроз своју делатност у Атељеу 212 и на филму умео да открива тада неафирмисане уметнике који су се кроз време показали изузетним, а један од њих је и чувени Душан Ковачевић.

Награду за драмско стваралаштво „Борислав Михајловић Михиз“ додељује Фонд „Борислав Михајловић Михиз“ и Српска читаоница у Иригу, која је била и домаћин ове свечаности.

- Додељивање Михизове награде има исти сценарио сваке године. Читаве године трочлани жири прати нашу драматуршку сцену, прати рад студената и апсолвената са Академија уметности, драматурга, састају се почетком септембра и од свих предлога одабира један са аргументима који морају да оправдају Михизову награду – рекла је Вера Новковић, директорица Српске читаонице и додала да се награда као и до сада састоји од новчаног дела у износу од 200.000 динара, штампања књиге драма добитнице награде на српском и енглеском језику и од уникатне повеље.


IMG_0696.jpeg

IMG_0688.jpeg

IMG_0685.jpeg