29.10.2019

Продужени боравак у Црвеном крсту Ириг после петнаест година престаје са радом


Пројекат „Ромски вртић за децу из социо-економских угрожених породица“ у ком је учествовао Црвени крст Ириг заједно са још двадесет и шест општина у Србији завршен је након скоро петнаест година успешне реализације. 


IMG_0392.jpeg

У иришкој општини пројекат је отпочео 2004. године у Јаску, а подразумевао је продужени боравак ученика из ромских социјално угрожених породица. Изградњом сопственог простора, Црвени крст Ириг је у продуженом боравку радио и са осталом децом из економски угрожених породица. Пројекат се реализовао до прошле године захваљујући бројним међународним донаторима, а за циљ је имао да се деца склоне са улица и да квалитетно проводе време. 

- Овај пројекат финансирали су бројни међународни донатори преко Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије: дански ЦК, шпански ЦК и у последње време била је актуелна швајцарска организација за развој - ЗДЦ. Захваљујући њима ми смо имали сваке године групу која је бројала у просеку двадесеторо деце из социјално угрожених породица, која су у радном простору ЦК Ириг проводила време. Са њима је радила једна учитељица која им је помагала око учења и где им је била обезбеђена ужина. Деца су редовно похађала школу, а два сата пре или после школе, у зависности од тога која су смена, долазила у просторије Црвеног крста, у две групе, сваког радног дана – рекао је Бобан Ћирић, секретар Црвеног крста Ириг. 

Колико је овај пројекат користан за нашу средину, евидентно је. Према речима секретара Ћирића родитељи у потпуности подржавају овај пројекат јер увек знају где су им деца и на који начин проводе своје време. 

Донатори су финансирали и бројне излете, одласке на позоришне представе у Београд и Нови Сад, посету зоолошком врту, а најуспешнијим и најредовнијим ђацима Црвени крст Србије поклањао је одлазак на море.  

Са децом је радила координатор пројекта и учитељица Богдана Глипковић која је истакла да је продужени боравак много значио деци и да су радо долазила. 

- Навикли су, пишемо, играмо се, учимо, играмо друштвене игре које они код куће немају. Неколико пута су молили да позајме, да однесу кући, па да врате. Друго, у последње три године имамо креативне радионице на којима стално нешто правимо. Ми смо сада били на „Пударским данима“ и на „Гушчијади“ у Шатринцима где смо излагали дечје ручне радове: сувенири од хартије, украшене стаклене флаше, магнете за фрижидер и др. украсне предмете. Слушали смо музику, гледали цртане филмове, ту је спортски терен... Заиста су квалитетно проводили време овде – рекла је учитељица Богдана. 

Према речима учитељице и секретара ЦК, деца су видно била задовољна јер долазе и након што су завршили основну школу, а вест да више неће бити продуженог боравка, растужила их је. 

Донатори су се повукли у свих 27 општина у Србији у 2018. години. Локална самоуправа у Иригу преузела је да финансира наставак овог пројекта у складу са својим могућностима четири месеца преко јавних радова. 

- Веома смо захвални локалној самоуправи на подршци, међутим, тај период је прошао. Ми бисмо желели да наставимо овакав рад са децом, но тренутно не постоје средства којима би то могло да се реализује. Као непрофитној организацији једино нам преостаје да неко препозна значај оваквог пројекта и помогне да се он настави – закључио је Ћирић.


IMG_0393.jpeg

IMG_0394.jpeg

IMG_0389.jpeg