28.11.2019

Отворено прво буре младог португизера у Иригу


Спектакуларан почетак нове винске године, упркос хладном времену, обележен је у Иригу 22. новембра у виду 12. Мачковог дана младог португизера.


IMG_0993.JPG

Свечано је отворено прво буре с младим вином, справљеним од грожђа обраног 2019. године, или како се то код нас назива – сватовцем, а тај чин је у позитивној атмосфери пропраћен сремачким тамбурашима, фоклором, пударевим доскочицама, наступом мецосопрана Ане Синицки и на крају сјајним концертом музичке групе Апсолутно романтично.

Нови витез младог португизера, наш позоришни и телевизијски глумац, Александар Дунић, је положио заклетву и зарекао се да ће „...редовно пити Мачкова вина, макар један ардов годишње!“ 

Проглашени су и победници на конкурсу за најлепшу песму о вину – 1. место је освојила песма „Ода чокоту“ ауторке Наде Аничић Црљеница из Београда, 2. место је припало песми „Кап“ аутора Бошка Ломовића из Горњег Милановца, 3. место песми „Чаша вина“ аутора Мирослава Србина из Новог Сада, а похвала песми „Два сонета о љубави и вину“ аутора Јована Бундала из Београда.

На крају је проглашена и нова Мисс португизера, Аница Илић, студенткиња из Јагодине, која је неколицини посетилаца донела срећу извлачењем награда у виду поклона излагача који су се потрудили да овај догађај поприми епитет и гастрономског а не само винског.

Овај догађај остаје једина манифестација у Србији посвећена младом вину, и сорти вина португизер, а наредно окупљање је већ заказано за 20. новембар 2020. године.

12. Мачков дан младог португизера 2019.