29.11.2019

Петнаест кућа за избеглице у Иригу


Одлуком Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије о избору јединица локалне самоуправе на чијим територијама се купују сеоске куће Ириг се нашао међу неколицином општина претежно из Војводине којој су одобрена средства за куповину петнаест сеоских кућа са окућницом за избегла лица у укупној вредности од 165.000 евра.


kuca-20a.jpg

Максимална вредност сеоске куће по кориснику износи 9.500,00 евра,  максимална вредност пакета помоћи у грађевинском материјалу за реновирање и адаптацију куће, тзв. малог гранта износи 1.500,00 евра, а сваки подносилац пријаве има право сопственог учешћа у висини до 50% од датог износа. Општина Ириг ускоро ће расписати конкурс за доделу директног гранта за куповину сеоских домаћинстава и доделу пакета помоћи изабраним корисницима јединице локалне самоуправе на који ће моћи да се пријаве сви заинтересовани, а за све додатне информације могу се обратити надлежној служби у просторијама Општинске управе Општине Ириг.

Република Србија је једна од земаља која спроводи Регионални стамбени програм који за циљ има давање свеобухватног доприноса трајном решавању стамбеног збрињавања избеглих и расељених лица насталих након сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991 – 1995. године. Програм се финансира из донаторских средстава којима управља Банка за развој Савета Европе, а за спровођење пројекта на територији Републике Србије задужен је Комесаријат за избеглице и миграције, док је за његову реализацију одговорна „Јединица за управљање пројектима у јавном сектору“ ДОО Београд.