20.12.2019

Савремена здравствена заштита за жене и труднице у иришком Дому здравља


Председник општине Ириг Стеван Казимировић у пратњи својих сарадника обишао је данас ултразвучни кабинет Дома здравља који је од пре месец и по дана богатији за нови ултразвучни апарат захваљујући донацији Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић.


IMG_1118.jpeg

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику донирао је 3,4 милиона динара, док је локална самоуправа учествовала са 600 хиљада динара из својих средстава.

 Овај апарат је према речима директора Дома здравља Небојше Ацина поприлична ексклузива на нивоу примарне здравствене заштите, високе је класе и поседује 4D технологију, тако да је најзад заокружена целина где је поред класичних гинеколошких прегледа могуће обавити колкоскопске прегледе, скрининг на карцином грлића материце и дојке и уопште квалитетније ултразвучне прегледе.

- Ово је један велики дан за здравствену заштиту жена у општини Ириг. Навикли смо да је ова технологија резервисана за приватни сектор, а сада као можда један од првих домова здравља имамо овако висок ниво здравствене заштите и код нас. Сам Дом здравља се побринуо да ултразвучни кабинет који је био у поприлично лошем стању буде окречен, климатизован, са амбијенталним завесама и једним монитором UHD резолуције на ком жене и труднице могу уживо да прате свој преглед – рекао је Ацин.

Др Клара Бирињи Милосављевић, специјалиста гинекологије и акушерства, обавља прегледе на новом УЗ апарату за који је претходно прошла одговарајућу обуку.

- Све наше труднице су одушевљене јер њихова трудноћа може да се води на један савремен начин. Поред тога имамо и овај велики екран на коме уживо прате свој преглед, па често и будући очеви и баке присуствују њима што их чини веома задовољним – каже др Бирињи Милосављевић.

Докторица је нагласила да се не ради само са женама које имају тегобе, већ се обављају и систематски прегледи у циљу превенције појављивања малигних обољења, те позвала све жене да се макар једном годишње преконтролишу.

Задовољство због једне овакве озбиљне донације када је Дом здравља у питању изразио је и председник Казимировић.

- Последњих година радимо доста на повећању наталитета, тако да је поред уређења вртића и школа у нашој општини, издвајања 25.000 динара за свако рођено дете, једна од мера и набавка једног овако модерног УЗ апарата. Трудимо да од рођења па до студентских дана помажемо деци. Наша општина је мала и ако не будемо улагали у децу, остаћемо без становништва – закључио је Казимировић.