info
123

 

25.06.2017

Свечано отворен ''Видовдански сабор''


У Врднику је синоћ свечано отворен ''Видовдански сабор'', традицонална манифестација која за циљ има неговање духовних вредности и народног стваралаштва српског народа. Сабор се одржава и празнује у дане Видовдана који је слава манастира Раваница као и градска слава Врдника, и традиционално окупља неколико десетина хиљада посетилаца из целе Србијие и иностранства.

DSCN7956.JPG

Манифестацију је отворио заменик покрајинског секретара за образовање Милан Ковачевић, а отварању су присуствовли и заменик покрајинског секретара за туризам Павле Почуч, председник Општине Ириг Стеван Казимировић, његов заменик Миодраг Бебић, заменик председника СО Ириг Томислав Станојчев, директор Туристичке организације Општине Ириг Драган Драгичевић, и бројне друге званице. Присутне су поздравили и представници организатора Лазар Пилиповић и Славко Станишић, а заставу Видовданског сабора на јарбол је подигао Бојан Чернош, ђак генерације у врдничкој основној школи ''Милица Стојадиновић Српкиња''. Додељене су награде појединцима који су заслужни за одржавање Сабора, а новоустановљену награду ''Мач кнеза Лазара'' понео је Милинко Цицмил, директор ''Promont group'' која већ неколико година помаже организацију и одржавање манифестације.

Организатори и овогодишњег Видовданског сабора су Удружење Врдничана ''Видовдан'' и Туристичка организација Општине Ириг, а финансијску подршку пружили су Општина Ириг и Министарство туризма Републике Србије.

У богатом културно-уметничком програму учествовали су ансамбл ''Ренесанс'', Витомир Дардић, Миша Близанац и Тамара Пајкановић, а у наставку вечери одржан је концерт групе ''Легенде'' који је одушевио бројну публику.

Сабор се наставља данас од 10 часова, традиционалним ''Саборовањем у прњаворском парку''.

Текст и фотографије: Драган Аметовић"Још далеке 1757. године велики српски просветитељ Доситеј Обрадовић рекао је да је Ириг прави рај на земљи. Јован Јовановић Змај је на овом месту написао своју прву песму. Чарима Ирига није одолео ни Милош Црњански, а Борислав Михајловић-Михиз га је овековечио у својим стиховима и прози."

"Данас, Ириг је познат као престоница винског Срема. Манифестација под називом "Пударски дани" која се сваког септембра одржава у Иригу је најзначајнији туристички догађај. Сваке године окупи се велики број посетилаца који ће уз пригодан културно-забавни програм уживати у доброј капљици."

Vremenska prognoza
МЕСТА У ОПШТИНИ ИРИГ
Ириг Врдник Јазак Нерадин Ривица Мала Ремета Крушедол Прњавор Крушедол Село Велика Ремета Шатринци Добродол