25.06.2017

Свечано отворен ''Видовдански сабор''


У Врднику је синоћ свечано отворен ''Видовдански сабор'', традицонална манифестација која за циљ има неговање духовних вредности и народног стваралаштва српског народа. Сабор се одржава и празнује у дане Видовдана који је слава манастира Раваница као и градска слава Врдника, и традиционално окупља неколико десетина хиљада посетилаца из целе Србијие и иностранства.

DSCN7956.JPG

Манифестацију је отворио заменик покрајинског секретара за образовање Милан Ковачевић, а отварању су присуствовли и заменик покрајинског секретара за туризам Павле Почуч, председник Општине Ириг Стеван Казимировић, његов заменик Миодраг Бебић, заменик председника СО Ириг Томислав Станојчев, директор Туристичке организације Општине Ириг Драган Драгичевић, и бројне друге званице. Присутне су поздравили и представници организатора Лазар Пилиповић и Славко Станишић, а заставу Видовданског сабора на јарбол је подигао Бојан Чернош, ђак генерације у врдничкој основној школи ''Милица Стојадиновић Српкиња''. Додељене су награде појединцима који су заслужни за одржавање Сабора, а новоустановљену награду ''Мач кнеза Лазара'' понео је Милинко Цицмил, директор ''Promont group'' која већ неколико година помаже организацију и одржавање манифестације.

Организатори и овогодишњег Видовданског сабора су Удружење Врдничана ''Видовдан'' и Туристичка организација Општине Ириг, а финансијску подршку пружили су Општина Ириг и Министарство туризма Републике Србије.

У богатом културно-уметничком програму учествовали су ансамбл ''Ренесанс'', Витомир Дардић, Миша Близанац и Тамара Пајкановић, а у наставку вечери одржан је концерт групе ''Легенде'' који је одушевио бројну публику.

Сабор се наставља данас од 10 часова, традиционалним ''Саборовањем у прњаворском парку''.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

Видовдански сабор 2017