22.12.2016

Општину Ириг су данас посетиле највише делегације амбасаде Републике Палестине и братске Општине Рековац.


Делегацију амбасаде Републике Палестине предводили су његова екселенција амбасадор Мохамед Набхан и конзул Талал Елзик, док је делегацију Општине Рековац предводио председник општине Александар Ђорђевић.


DSCN3436.JPG

Делегацију Општине Ириг су поред председника Стевана Казимировића сачињавали и покрајински посланик Тихомир Стојаковић, заменик председника општине Миодраг Бебић, председник СО Ириг Владислав Илкић, заменик председника СО Ириг Томислав Станојчев, начелница општинске управе Оливера Филиповић Протић, члан Општинског већа задужен за пољопривреду Горан Вуковић, председник Комисије за издавање и уређење државног земљишта Светозар Антонијевић и директор Агенције за рурални развој општине Ириг Федор Пушић.

Ова радна посета је уприличена у циљу успостављања сарадње Општине Ириг са Републиком Палестином, а на иницијативу руководства Општине Рековац која је већ 20 година братска општина са нашом општином. Гостима су презентовани сви потенцијали Општине Ириг а посебан акценат стављен је на туристичке потенцијале и пољопривреду.

''Као братска општина са општином Ириг, одлучили смо да помогнемо у успостављању сарадње са Републиком Палестином са којом смо ми пре неколико година успоставили врло плодну и коректну сарадњу. Наиме, ми знамо шта нашим пријатељима из Палестине треба, а оно што ми не можемо да им пружимо може управо Општина Ириг. Зато смо одлучили да спојимо све три стране и остваримо заједничке интересе'' – истакао је председник Општине Рековац, Александар Ђорђевић.

Амбасадор Републике Палестине Мохамед Набхан је подсетио на историјско пријатељство и разумевање које влада међу нашим народима:

''Овде се осећам као међу браћом и пријатељима. Дошли смо да потражимо партнере у Општини Ириг, заинтересовани смо за сарадњу у области туризма, али пре свега у области пољопривреде, и то ратарства, сточарства и воћарства. Видео сам да је Ириг општина која све то може да нам понуди, и препоручићу нашим бизнисменима и компанијама сарадњу и улагање у потенцијале које има Општина Ириг''.

Председник Општине Ириг Стеван Казимировић је истакао добру сарадњу општина Ириг и Рековац, и захвалио се руководству братске општине на иницијативи за успостављање сарадње са Републиком Палестином.

''Општина Ириг као усвојене стратешке правце развоја има управо оно што нашим пријатељима из Палестине треба. Туризам и пољопривреда су кључне гране нашег развоја, а управо сарадњу у тим сегментима желе наши пријатељи из Палестине. Сигуран сам да ће до сарадње доћи у наскорије време и по данашњим разговорима сигуран сам да ће сарадња Републике Палестине и Општине Ириг бити изузетно коректна и на обострано задовољство'' – истакао је Казимировић.

У другом делу посете, домаћини су госте повели у посету компанији ’’Atos Fructum’’ и Винарији ''Деурић'' у Малој Ремети, где су могли да обиђу најмодерније погоне за производњу врхунских вина, једну од најмодернијих хладњача у Србији, као и најсавременије засаде јабука које ова фирма има на око 100 хектара, комплетно покривене заливним системима и противградним мрежама.

Текст и фотографије: Драган Аметовић


DSCN3432.JPG

DSCN3415.JPG

DSCN3406.JPG

DSCN3395.JPG

DSCN3394.JPG

DSCN3386.JPG

DSCN3372.JPG