15.02.2017

Прва српска читаоница у Иригу прославила крсну славу Светог Трифуна и 175 година постојања


Прво грађанско читалиште у Срба – Српска читаоница у Иригу, прославила је 175 година постојања и обележила своју Крсну славу Св. Трифуна.

DSCN6760.JPG

Химном "Боже правде" хор Богословије из Сремских Карловаца отпочео је програм. Његово Преосвештенство Владика Сремски Господин Василије са свештенством одржао је свечано освећење славског колача, да би потом , што је постало и традиција ,симболично освештао винову лозу, поштујући вишевековну традицију истинских виноградара.

Поздравном речју присутнима се обратила директорица иришке Читаонице Вера Новковић и укратко представила рад и активности Читаонице са акцентом на веома битна догађања и активности које је читаоница спровела претходне године. Представљајући рад Читаонице који је током протекле године био веома богат дешавањима и активностима, Вера Новковић је посебно издвојила пројекат "Каталог библиотека фрушкогорских манастира" који за циљ има сређивање, обраду и устројавање ових библиотека и пројекат адаптације и санације родне куће Борислава Михајловића Михиза .

Награда „Луча“ коју Читаоница додељује појединцима и организацијама за допринос развоју културе и културног стваралаштва на подручју општине Ириг ове године припала је Авакуму Квасу професору књижевности из Ирига. Награду су уручили директорица Читаонице Вера Новковић и Тодор Бјелкић председник жирија. Авакум Квас се најтоплијим речима захвалио Српској читаоници на додели овог признања које је , по традицији, уникатна повеља.

Пригодне захвалнице у име Српске читаонице додељене су појединцима који су током протекле године својим делом допринели напретку ове установе. Награђени су Др Милана Пилетић из Београда, Зорица Мићашевић из Ирига и Душан Познановић из Сремске Митровице.

Изабране књиге уручене су најактивнијим читаоцима из Ирига и Врдника.

Сарадња Српске читаонице у Иригу и привредника резултирала је објављивањем зборника песама које су учествовале на конкурсу за избор "Најлепше песме о вину" коју у сарадњи са винаријом "Мачков подрум" Читаоница проводи од 2010. године. Кратки приказ овог зборника под називом "Вино је пољубац постојања" дали су Вера Новковић и Сава Јојић.

Поред чланова хора сремскокарловачке Богословије у музичком делу програма представили су се и ученици музичке школе "Теодор Тоша Андрејевић" из Руме, одељење у Иригу .

Прво српско читалише обележило је 175 година постојања и рада.

Б. Јовичић

Прва српска читаоница у Иригу прославила крсну славу Светог Трифуна и 175 година постојања