info
123

 

04.03.2017

СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 16. ''ДАНИ ВИНА'' У РИВИЦИ


У прелепој сали сеоског Дома културе, вечерас су свечано отворени ''Дани вина'', традиционална манифестација посвећена вину и винарству, која се по 16. пут одржава у овом питомом сремском селу.

DSCN7300.JPG

Манифестацију је отворио председник Општине Ириг Стеван Казимировић, истакавши значај ове привредно-туристичке манифестације али и значај гајења винове лозе, производње вина и винског туризма као изузетно битних праваца развоја општине.

Госте су у име домаћина поздравили Горан Ерор, један од организатора манифестације, Сава Одровачки, надалеко познати винар и председник Завичајног удружења ''Виногорје'', као и председник МЗ Ривица Славиша Смиљанић.

Сва тројица младих организатора истакли су да је ово можда и једина манифестација у Војводини где је цело село заправо организатор а нису заборавили да се захвале својим претходницима и идејним творцима манифестације, Ђорђу Ћосићу и Светозару Антонијевићу.

Угледни Ривичан проф. др. Илија Ћосић подсетио је у свом обраћању да је Ривица захваљујући реализацији бројних инфраструктурних пројеката подржаних од Владе АП Војводине и Општине Ириг, постала једно од најмодернијих села у Војводини.

Овације присутних побрао је проф. Јован Стефановић, изузетно надахнутом беседом о вину као начину живота.

У забавном делу програма учествовали су чланови КУД ''Боривоје Ћирић Туре'', тамбурашки оркестар РТ Војводине и прослављена солистиња позната управо по сремачким бећарцима, Анђелка Говедаревић.

У току вечери додељена су признања, захвалнице и, наравно, награде најбољим винима и најбољим винарима, а титулу Апсолутног победника понела је винарија ''Заптивач''.

''Манифестација је пре 16 година замишљена као локална, где ће Ривичани између себе разменити искуства и знања и прогласити најбоља вина. Временом је почела да се шири и добија на значају, тако да данас имамо учеснике из целе Војводине са сталном тенденцијом раста. Нећемо стати на томе, већ нам је жеља да у наредним годинама постанемо међународна манифестацаија са учесницима из целе Европе'' – истакао је организатор овогодишњих ''Дана Вина'', Горан Ерор.

Манифестација траје и преко викенда, а поред врхунских вина гости ће моћи да уживају и у одличној храни, односно домаћим сремачким производима од меса и одличним сиревима који се најбоље слажу управо са винима са Фрушке горе.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 16. ''ДАНИ ВИНА'' У РИВИЦИ

Фотографије: Драган Аметовић"Још далеке 1757. године велики српски просветитељ Доситеј Обрадовић рекао је да је Ириг прави рај на земљи. Јован Јовановић Змај је на овом месту написао своју прву песму. Чарима Ирига није одолео ни Милош Црњански, а Борислав Михајловић-Михиз га је овековечио у својим стиховима и прози."

"Данас, Ириг је познат као престоница винског Срема. Манифестација под називом "Пударски дани" која се сваког септембра одржава у Иригу је најзначајнији туристички догађај. Сваке године окупи се велики број посетилаца који ће уз пригодан културно-забавни програм уживати у доброј капљици."

Vremenska prognoza
МЕСТА У ОПШТИНИ ИРИГ
Ириг Врдник Јазак Нерадин Ривица Мала Ремета Крушедол Прњавор Крушедол Село Велика Ремета Шатринци Добродол