04.03.2017

СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 16. ''ДАНИ ВИНА'' У РИВИЦИ


У прелепој сали сеоског Дома културе, вечерас су свечано отворени ''Дани вина'', традиционална манифестација посвећена вину и винарству, која се по 16. пут одржава у овом питомом сремском селу.

DSCN7300.JPG

Манифестацију је отворио председник Општине Ириг Стеван Казимировић, истакавши значај ове привредно-туристичке манифестације али и значај гајења винове лозе, производње вина и винског туризма као изузетно битних праваца развоја општине.

Госте су у име домаћина поздравили Горан Ерор, један од организатора манифестације, Сава Одровачки, надалеко познати винар и председник Завичајног удружења ''Виногорје'', као и председник МЗ Ривица Славиша Смиљанић.

Сва тројица младих организатора истакли су да је ово можда и једина манифестација у Војводини где је цело село заправо организатор а нису заборавили да се захвале својим претходницима и идејним творцима манифестације, Ђорђу Ћосићу и Светозару Антонијевићу.

Угледни Ривичан проф. др. Илија Ћосић подсетио је у свом обраћању да је Ривица захваљујући реализацији бројних инфраструктурних пројеката подржаних од Владе АП Војводине и Општине Ириг, постала једно од најмодернијих села у Војводини.

Овације присутних побрао је проф. Јован Стефановић, изузетно надахнутом беседом о вину као начину живота.

У забавном делу програма учествовали су чланови КУД ''Боривоје Ћирић Туре'', тамбурашки оркестар РТ Војводине и прослављена солистиња позната управо по сремачким бећарцима, Анђелка Говедаревић.

У току вечери додељена су признања, захвалнице и, наравно, награде најбољим винима и најбољим винарима, а титулу Апсолутног победника понела је винарија ''Заптивач''.

''Манифестација је пре 16 година замишљена као локална, где ће Ривичани између себе разменити искуства и знања и прогласити најбоља вина. Временом је почела да се шири и добија на значају, тако да данас имамо учеснике из целе Војводине са сталном тенденцијом раста. Нећемо стати на томе, већ нам је жеља да у наредним годинама постанемо међународна манифестацаија са учесницима из целе Европе'' – истакао је организатор овогодишњих ''Дана Вина'', Горан Ерор.

Манифестација траје и преко викенда, а поред врхунских вина гости ће моћи да уживају и у одличној храни, односно домаћим сремачким производима од меса и одличним сиревима који се најбоље слажу управо са винима са Фрушке горе.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

СВЕЧАНО ОТВОРЕНИ 16. ''ДАНИ ВИНА'' У РИВИЦИ

Фотографије: Драган Аметовић