08.03.2017

Разговор с поводом: Тихомир Стојаковић, посланик у Скупштини АП Војводине


Борба за развој средине у којој живимо мора да буде изнад свих подела

img-d2c50267734e4496ad6012dc135806e5.jpg

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања Недељко Ковачевић, уручили су уговоре представницима градова и општина који су остварили право на бесповратна средства или на средства за суфинасирање пројеката са којима су учествовали на конкурсима Управе за капитална улагања Војводине. Општини Ириг је одобрено 7,3 милиона динара за бициклистичку стазу у близини манастира Хопово, као и 3,5 милиона динара за санацију крова на објекту Дечије установе у Иригу.

''Ово је још једна потврда да Покрајинска влада у нама види поузданог партнера за реализацију пројеката и наставља се тренд улагања у нашу општину од стране виших нивоа власти. Подсетићу да су из покрајине у претходном периоду одобрена средства за потпуну санацију ''Касине'', градске куће у Врднику (25 милиона Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и 6,6 милиона Управа за капитална улагања Аутономне покрајине Војводине), затим за санацију Михизове куће у Иригу, као и средства за постављање топлотних пумпи за грејање у објектима Дечије установе. Ово су пројекти укупно вредни више од 53 милиона динара'' - истиче Тихомир Стојаковић, посланик у Скупштини АП Војводине. Бивши директор Средње стручне школе ''Борислав Михајловић Михиз'' а сада наш представник у војвођанском парламенту, чини максималне напоре да што више пројеката важних за општину Ириг добије финансијску и логистичку подршку од стране Републичке и Покрајинске владе:

''Пошто нам је туризам један од кључних праваца развоја, јако нам је битна добра инфраструктура. Имамо обећање представника Министарства саобраћаја Владе Републике Србије да ће пут Ириг-Врдник бити у потпуности саниран, односно пресвучен новим, квалитетнијим слојем асфалта. Сигуран сам да ће и локална самоуправа успети да нађе начин да то исто уради са путем Врдник- Мала Ремета који је деценијам у очајном стању. И по овом питању се ствари померају на боље, и очекујем ускоро добре вести по питању овог локалног пута. Подсетићу да су у новембру Општини Ириг одобрена средства по јавном конкурсу за суфинансирање пројекта у области саобраћајне инфраструктуре за пројекат ''Санација локалног пута на Фрушкој гори од државног пута Iб реда број 21 до скретања према хотелу Норцев'' у износу од 49,8 милиона динара, што представља решење проблема који траје више од 30 година.''

Подршка стиже и у виду одобрених средстава за самозапошљавање, али и бројних повољности за пољопривреднике као и мале привреднике.

''Управо тако. Расписани су конкурси за самозапошљавање као и за удруживање у самозапошљавању, али и за подстицаје пољопривредницима и малим привредницима у виду најповољнијих кредита за куповину машина и опреме, механизације, подизање засада, куповину стоке... Оно што нам је у овом тренутку неопходно јесте и долазак инвеститора који ће запослити неколико стотина људи, и на томе се интензивно ради. Битно је истаћи и да је више од 400 људи са територије наше општине запослено у производним погонима страних компанија у Руми и Инђији захваљујући успостављању сарадње општине Ириг и менаџмента тих фабрика. Тако смо значајно смањили незапосленост у нашој општини која је износила чак 53 % за и настављамо да се боримо да тај проценат сведемо на републички просек.''- kaže Тихомир Стојаковић. Стојаковић за крај истиче да свако ко се бави политиком треба да искористи све могућности да допринесе развоју средине у којој живимо, без обзира на страначку припадност. Такође, скромност и васпитање му не дозвољавају да своје неоспорне заслуге за бројне реализоване пројекте истакне у први план:

''Само радим оно за шта сам изабран и трудим се да оправдам поверење које су ми грађани наше општине указали. Покушавам да успоставим мост између наше општине и виших нивоа власти, и да добре и развојне пројекте из Покрајине и Републике ''довучем'' у нашу средину. Сматрам то својом обавезом, а развој и стални напредак општине Ириг треба да је свима нама изнад свих политичких и осталих подела.''