11.03.2017

ОСМОМАРТОВСКИ СУСРЕТ ПЛАНИНАРА У ВРДНИКУ


Традиционална, 22 по реду, манифестација ’’Осмомартовски сусрет планинара на Фрушкој гори’’ одржава се данас у Врднику.

DSCN7654.JPG

Ова смотра окупља планинаре из скоро целе бивше Југославије а почела је јутрос пре 9 часова на стадиону ФК ’’Рудар’’, где су се планинари пријављивали за учешће а љубазни домаћини их од хладног ветра штитили врућим чајем.

Присутне су у име домаћина поздравили Лазар Пилиповић-Бели, секретар Спортског савеза општине Ириг, Смајил Машић-Смаја, председник Планинарско смучарског друштва ’’Змајевац’’ из Врдника које је као и сваке године организатор смотре, и Миодраг Бебић, заменик председника Општине Ириг.

Они су окупљеним планинарима пожелели још једно лепо дружење а традиционални планинарски поздрав ’’ведро’’ као да је утицао да сунце данас победи облаке над Врдником.

Манифестацију је свечано отворио прослављени ватерполо репрезентативац и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар, истакавши важност базичних спортова и аматерског бављења спортом. Управо такав спорт је планинарење, којим се могу бавити и најмлађи али и они у познијем животном добу, а заједничка им је љубав према боравку у природи и уживање у њој.

Шоштареве речи добиле су потврду у чињеници да најмлађи учесник данашње смотре има једва годину дана, а најстарији је дубоко загазио у девету деценију живота.

Након церемоније отварања и одиграног планинарског кола, планинари су се, предвођени водичима, упутили ка Фрушкој гори, путем две планинарске стазе које се разликују по дужини и тежини.

Циљ обе стазе је на Змајевцу, где ће се уз планинарски пасуљ, песму и игру, дружење дугогодишњих пријатеља наставити до дубоко у ноћ.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

ОСМОМАРТОВСКИ СУСРЕТ ПЛАНИНАРА У ВРДНИКУ