info
123

 

11.03.2017

ОСМОМАРТОВСКИ СУСРЕТ ПЛАНИНАРА У ВРДНИКУ


Традиционална, 22 по реду, манифестација ’’Осмомартовски сусрет планинара на Фрушкој гори’’ одржава се данас у Врднику.

DSCN7654.JPG

Ова смотра окупља планинаре из скоро целе бивше Југославије а почела је јутрос пре 9 часова на стадиону ФК ’’Рудар’’, где су се планинари пријављивали за учешће а љубазни домаћини их од хладног ветра штитили врућим чајем.

Присутне су у име домаћина поздравили Лазар Пилиповић-Бели, секретар Спортског савеза општине Ириг, Смајил Машић-Смаја, председник Планинарско смучарског друштва ’’Змајевац’’ из Врдника које је као и сваке године организатор смотре, и Миодраг Бебић, заменик председника Општине Ириг.

Они су окупљеним планинарима пожелели још једно лепо дружење а традиционални планинарски поздрав ’’ведро’’ као да је утицао да сунце данас победи облаке над Врдником.

Манифестацију је свечано отворио прослављени ватерполо репрезентативац и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар, истакавши важност базичних спортова и аматерског бављења спортом. Управо такав спорт је планинарење, којим се могу бавити и најмлађи али и они у познијем животном добу, а заједничка им је љубав према боравку у природи и уживање у њој.

Шоштареве речи добиле су потврду у чињеници да најмлађи учесник данашње смотре има једва годину дана, а најстарији је дубоко загазио у девету деценију живота.

Након церемоније отварања и одиграног планинарског кола, планинари су се, предвођени водичима, упутили ка Фрушкој гори, путем две планинарске стазе које се разликују по дужини и тежини.

Циљ обе стазе је на Змајевцу, где ће се уз планинарски пасуљ, песму и игру, дружење дугогодишњих пријатеља наставити до дубоко у ноћ.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

ОСМОМАРТОВСКИ СУСРЕТ ПЛАНИНАРА У ВРДНИКУ"Још далеке 1757. године велики српски просветитељ Доситеј Обрадовић рекао је да је Ириг прави рај на земљи. Јован Јовановић Змај је на овом месту написао своју прву песму. Чарима Ирига није одолео ни Милош Црњански, а Борислав Михајловић-Михиз га је овековечио у својим стиховима и прози."

"Данас, Ириг је познат као престоница винског Срема. Манифестација под називом "Пударски дани" која се сваког септембра одржава у Иригу је најзначајнији туристички догађај. Сваке године окупи се велики број посетилаца који ће уз пригодан културно-забавни програм уживати у доброј капљици."

Vremenska prognoza
МЕСТА У ОПШТИНИ ИРИГ
Ириг Врдник Јазак Нерадин Ривица Мала Ремета Крушедол Прњавор Крушедол Село Велика Ремета Шатринци Добродол