info
123

 

06.06.2017

Акредитовани стручни скуп за васпитаче, наставнике и стручне сараднике


... „Трећи луткарски фестивал деце предшколских установа“ одржан је 30.05.2017. године у организацији ДУ „Дечија радост“ Ириг. Активности су реализоване у просторијама Српске читаонице, у Дому лултуре и у ДУ "Дечија радост".

18766055_1894239230791449_355394689771614545_n.jpg

Стручни скуп је отворила директорка вртића Јелена Видановић и истакла да је лутка у рукама детета покретач стваралаштва, подстицајно средство за рад, незаобилазна и важна карика у процесу одрастања и сазревања деце. Присутне учеснике је поздравио заменик председника општине Миодраг Бебић, просветна саветница Весна Радуловић и стручни сарадник Олгица Стојић.

У пленарном делу скупа свој рад "Улога иницијалног образовања у развијању компетенција васпитача за активну употребу луткарских форми" презентовала је Соња Алмажан, професорка, магистарка уметности са Високе школе струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре-Сирмијум, Сремска Миторвица; "Луткарство у вртићу" представио је васпитач Ђорђе Оролицки испред ДУ "Дечија радост" Ириг и Катарина Мајкић, педагог, директорка Центра за развој потенцијала деце и младих "Play" Нови Сад са презентовањем рада "Позориште сенки- емоције које причају иза паравана".

У званичном делу луткарског фестивала представљено је 7 луткарских представа из 6 предшколских установа Срема. ДУ „Дечија радост“ Ириг, представила се луткарским представама „Тврдоглаво слонче“ и „Прича о размаженом мишу“, деца су анимирала лутке на штапу. ПУ „Пчелица“ Сремска Митровица, луткарском представом „Огледалце“ – лутке на штапу. ПУ „Бошко Буха“ Инђија, луткарском представом „Три прасета“ – гињол лутке. ПУ „Полетарац“ Стара Пазова, луткарском представом „Зунзарина палата“ – лутке на штапу. УПВО „Полетарац“ Рума, луткарском представом „Пепељуга“ – лутке на штапу. ПУ „Стоногица“ Сремска Митровица, луткарском представом „Велико Капок дрво“ – лутке на штапу.

У едукативном делу стручног скупа, радионице за израду лутака од папира водила је Љубица Сутуровић сарадница за ликовно из ПУ "Наша радост" Суботица и Арсен Ћосић – луткар.

Циљ нашег фестивала је да се лутка чешће користи у васпитно-образовном раду, да деца кроз игру спонтано развијају све аспекте развоја- развој моторике, социјалне вештине, ослобађање унутрашњих кочница – стида и страха, развој концентрације, говор и комуникацију, естетске вредности... Због свега овога и чињенице да деца воле играчке (а лутка је играчка) деца на овај начин спајају машту и стварност, подстичу тимски рад, негују осећај одговорности. Кроз луткарство васпитачи-луткари децу упознају и са елементима позоришне уметности.

Захваљујемо свим предшколским установама на учешћу и позитивним утисцима. Драго нам је што су препознали нашу установу као место доброг дружења и едукације. Захваљујемо се деци, родитељима, спонзорима у реализацији „Трећег луткарског фестивала деце предшколских установа“.

Акредитовани стручни скуп за васпитаче, наставнике и стручне сараднике"Још далеке 1757. године велики српски просветитељ Доситеј Обрадовић рекао је да је Ириг прави рај на земљи. Јован Јовановић Змај је на овом месту написао своју прву песму. Чарима Ирига није одолео ни Милош Црњански, а Борислав Михајловић-Михиз га је овековечио у својим стиховима и прози."

"Данас, Ириг је познат као престоница винског Срема. Манифестација под називом "Пударски дани" која се сваког септембра одржава у Иригу је најзначајнији туристички догађај. Сваке године окупи се велики број посетилаца који ће уз пригодан културно-забавни програм уживати у доброј капљици."

Vremenska prognoza
МЕСТА У ОПШТИНИ ИРИГ
Ириг Врдник Јазак Нерадин Ривица Мала Ремета Крушедол Прњавор Крушедол Село Велика Ремета Шатринци Добродол