14.09.2017

ШКОЛСКУ ГОДИНУ ЗАПОЧЕЛИ БЕРБОМ У ШКОЛСКОМ ВИНОГРАДУ, УЗ ОСМЕХЕ, ПЕСМУ, ЗВУКЕ ГИТАРЕ И ХАРМОНИКЕ


Ученици, наставно особље и пријатељи Средње стручне школе ''Борислав Михајловић Михиз'' из Ирига, бербом грожђа у школском винограду данас су свечано започели нову школску годину.

DSCN6934.JPG

Лепо време, зраци сунца, богат род, звуци гитаре и хармонике, осмеси и раздрагана млада лица, поносни наставници и велики број пријатеља ове младе школске установе, део су данашњег декора младог винограда који се налази изнад Ирига, на раскрсници путева ка Шатринцима и Крушедолу.

Да је виноград брижно негован види се на први поглед а потврђује то и Исидора Бирињи, директорица овог младог и успешног колектива, која се у свом обраћању захвалила природи на издашности, ученицима и колективу школе на великом труду и хиљадама часова које су провели у њему, као и свим пријатељима школе који су помогли да овај прелепи виноград и цела школа буду надалеко пример за углед и поштовање.

Како то обичај и налаже, млада директорица убрала је и први грозд, а затим су се кроз редове размилели насмејани ученици и њихови професори који су за тили час напунили гајбе грожђем које, како кажу, не успева нигде тако као на обронцима Фрушке горе.

Нико од бирача се није штедео, нико није забушавао, али ако треба да издвојимо највреднијег међу њима онда је то дефинитивно отац Атанасије који је младим школарцима данас пружио позитиван пример у свему.

Грожђе које су млади берачи данас убрали, наставиће свој живот у врхунским винима које ова школа прави а за која је задужена Бранислава Турчиновић, главни технолог, са својим тимом.

Већ око поднева, слатки плодови Фрушке горе нашли су се у муљачи а подрум Туристичке организације Општине Ириг биће сведок претварања сока од грожђа у ''Фрушкогорац црвени'' и ''Фрушкогорац бели'', вина по којима је школа надалеко позната.

Да млади винари данас буду орни и имају довољно снаге за посао, побринули су се њихови школски другови кулинарског смера, који су за све бераче припремили традиционални доручак али и пасуљ у оранији о ком ће се дуго причати у суперлативима.

Данашњој берби присуствовали су помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Марко Ровчанин , бивши директор школе а данас посланик у Скупштини АП Војводине Тихомир Стојаковић, руководство Општине Ириг, као и бројни представници јавног живота.

Ученицима и младом колективу Средње стручне школе ''Борислав Михајловић Михиз'' желимо још много добрих берби, да уз осмех и песму расту и сазревају са својим виноградом и својим винима.

Текст и фотографије: Драган Аметовић

ШКОЛСКУ ГОДИНУ ЗАПОЧЕЛИ БЕРБОМ У ШКОЛСКОМ ВИНОГРАДУ, УЗ ОСМЕХЕ, ПЕСМУ, ЗВУКЕ ГИТАРЕ И ХАРМОНИКЕ