21.10.2017

ГРАЂАНИ ОПШТИНЕ ИРИГ ДОБИЈАЈУ ПОМОЋ


У наредном периоду, старим и оболелим грађанима као и деци са сметњама у развоју са територије општине Ириг, ће бити пружене три локалне социјалне услуге: Помоћ у кући за стара и инвалидна лица, услуга личног пратиоца детета и услуга персоналне асистенције.


1.jpg

Општина Ириг, Центар за социјални рад општине Ириг и Невладине организације, у претходном периоду, пружали су локалне услуге кроз пројектне активности. Међутим, Законом о социјалној заштити је одређено да локалне услуге могу да пружају искључиво лиценцирани пружаоци услуга. Лиценцирање је поступак у коме се испитује да ли организација социјалне заштите испуњава критеријуме и стандарде за пружање услуга социјалне заштите, а лиценцу издаје Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Иако на територији општине Ириг не постоји лиценцирани пружалац услуга оне се ипак пружају, тако што су обезбеђена средства и спроведени поступци. Обезбеђена су средства за пружање услуга у вредности од 2.730.604,24 динара, тако што је Општина Ириг потписала Уговор о наменским трансферима са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и спроведен је поступак јавне набавке путем које су изабрани пружаоци услуга:

Услугу Помоћ у кући за стара и инвалидна лица пружа “Колпинг друштво Србије“ из Новог Сада за кориснике из Ирига и Врдника

Како је на територији општине Ириг заступљеност старачког домаћинства у значајној мери изражена јавља се потреба за пружањем услуга којима би се задовољиле њихове потребе. На основу упута и решења Центра за социјални рад општине Ириг, по десет корисника / ца из Ирига и Врдника, дакле, укупно двадесет је уврштено у програм кућне неге и помоћи у кући. Особама којима је потребна помоћ у кући она се пружа свакодневно, у складу са решењем центра, дневним и недељним планом и потребама корисника, од 01. августа до краја године.

Услугу Лични пратилац детета пружа Хуманитарно удружење „ Дечје срце“ из Београда Циљну групу чине деца са сметњама у развоју укључена у образовни систем. На основу упута и решења Центра за социјални рад општине Ириг, три детета су добила сертификованог личног пратиоца и услуга је почела да се пружа 01. септембра и пружаће се до краја календарске године. Поред њих, још двоје деце је укључено у организован превоз до ШОСО „ Др Милан Петровић“ у Новом Саду. Општина Ириг је обезбедила аутомобил добијен у пројекту „Унапређење социјалне инклузије деце и одраслих са инвалидитетом кроз увођење нових услуга на територији општине Ириг“.


2.jpg