28.02.2019

Помоћ у грађевинском материјалу за избегла лица


У Свечаној сали Општине Ириг протекле недеље избеглим лицима је уручено 19 уговора о додели помоћи у пакетима грађевинског материјала за потребе решавања стамбених потреба у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 4. Вредност пакета износи од 4.500 до 9.000 евра.


IMG_7506.jpg

Уговоре су уручили представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и искористили прилику да добитнике помоћи упуте у њихова права и обавезе приликом пријема помоћи.

„Приликом испоруке грађевинског материјала проверите добро да ли је ту све оно што сте тражили и не примајте мокру грађу. Не потписујте уколико доставе мање или више од траженог. Добављач је у обавези да испоручи све како је договорено. Такође, уколико је тежи прилаз дворишту, напомените то добављачу пре испоруке. Ваша обавеза је, с друге стране, да чувате материјал и да завршите или макар отпочнете радове у року од шест месеци од испоруке“ – наводи Стеван Мајсторовић из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Помоћ избеглим лицима на територији иришке општине за решавање стамбених потреба пружа се годинама уназад.

 Милорад Влаховић,  повереник за избегла и интерно расељена лица у Општинској управи Општине Ириг, подсећа да је у току 2016. у оквиру Регионалног стамбеног програма расписан јавни позив за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица на територији општине Ириг, 2017. одабрано је 15 корисника за помоћ у грађевинском материјалу и 15 корисника за откуп сеоске куће са малим грантом. Током 2018. године у оквиру проширења Регионалног стамбеног програма две породице које су биле испод црте добиле су помоћ за откуп сеоске куће и 19 корисника за помоћ у грађевинском материјалу који су били испод црте, такође. Поред свега овог, у склопу Програма је и изградња зграде зграде са 13 станова за социјално становање, а завршетак радова планиран је до краја 2019. године.

„У току прошле године имали смо из буџета Републике Србије помоћ у откупу сеоских кућа са окућницом за 3 породице и имали смо 5 пакета помоћи у грађевинском материјалу.  За ову годину имамо: откуп две сеоске куће са окућницом, 5 пакета помоћи у грађевинском материјалу, 10 пакета за економско оснаживање породица кроз доходоване активности, односно помоћ за отпочињање неког посла, 10 пакета помоћи у грађевинском материјалу тзв. мали грант - помоћ за оне који су добили куће у ранијем периоду, па нису имали тај вид помоћи у малом пакету грађевинског материјала“ -  рекао је Влаховић.

Тренутно, постоји јавни позив код Покрајинског фонда за избегла, прогнана и расељена лица за економско оснаживање жене, односно за породице где су жене носиоци домаћинства. Рок за пријављивање за такав вид помоћи је 4. март 2019.


IMG_7502.jpg