29.03.2019

Увођење гаса у иришкој општини:  Јазак први на реду


Крајем претходне недеље отпочели су радови на гасификацији западног дела наше општине. С обзиром на то да је Јазак успео први да добије дозволу, радови су управо овде започети. Након Јаска, долазе Ривица, Врдник, па остала насељена места иришке општине.


IMG_8317.jpg

Пројекат гасификације је један од најзначајнијих пројеката иришке општине и Фрушке горе уопште, а његова вредност износи око 6,5 милиона евра које је обезбедио „Србијагас“. Колико је ова инвестиција важна сувишно је говорити јер је општепознато да је гас еколошко гориво, врло ефикасно, и што је врло важно, економично.

- До сада је само у насељеном месту Ириг био уведен гас, а сада полако, почевши овде од Јаска, покривамо читаву општину. Корист је вишеструка, тако да ће овај пројекат унапредити не само функционисање једног домаћинства, већ и пољопривреде и туризма – рекао је председник општине Ириг, Стеван Казмировић.

„Србијагас“ финансирао је овај пројекат, док је Општина Ириг пружила логистичку подршку и обезбедила потребне дозволе у најкраћем року. Извршни директор инвестиција у „Србијагасу“, Јовица Будимир, истакао је да је Ириг последња општина у Срему која нема гас и да је међу последњим у читавој Војводини, али да ће и то бити промењено у наредном периоду. 

- Укупно ће бити уграђено 114 километара цеви са седам станица, а једна је управо на овом месту на ком сада стојимо – рекао је Будимир.

Извођач радова је Компанија „Промонт група“ која се овим послом бави скоро тридесет година и која иза себе има богато искуство. Већински власник Компаније, Милинко Цицмил, потврдио је да ће радови бити готови до половине следеће године, али да ће пријаве за кућне прикључке бити могуће већ у току извођења радова, као и да ће цена прикључка бити скупља за оне који се пријаве након завршетка пројекта.

- Препорука је за све оне који планирају да уведу гас да то учине за време самих радова јер ће цена прикључка у том случају бити повољнија. Такође, нагласио бих да ће до краја ове године поједини делови насељених места имати гас, а од грејне сезоне 2020/21. године сви потрошачи – наводи Цицимил.

Цицмил подсећа да Компанија „Промонт група“ улаже у иришку општину немала средства последњих десет година, као и да планира да се настави улагање у оно у чему је будућност овде, а то су здравство, туризам и млади људи за које треба, према његовим речима, створити услове да се радо враћају у Ириг.


IMG_8320.jpg

IMG_8318.jpg