14.11.2019

Обележен Дан општине 


Данас је обележен по први пут Дан општине, дан када је иришка општина ослобођена од аустроугарске војске у Првом светском рату.


IMG_0899.jpeg

Новим Статутом који је усвојен у марту ове године унете су бројне измене, а једна од њих је и обележавање 13. новембра као Дана општине.

13. новембра 1918. године, 58 дана након пробоја Солунског фронта, у Ириг је ушао 9. пешадијски пук српске војске и тада је Ириг ослобођен у Првом светском рату. У Великом рату српска војска је поднела највећу жртву, а погинуло је више од 1.200.000 грађана Србије. Ирижани су у овом ослободилачком рату дали свој допринос активним учешћем као добровољци на страни Српске армије. Општина Ириг са својих садашњих 12 насељених места (укључујући и место Ириг) дало је најмање 154 добровољаца, што бораца, што небораца, док је сам Ириг дао најмање 54 српска добровољца, али коначан број никада није утврђен.

Овај 13. новембар увеличан је свечаном скупштином која је одржана у Сали Месне заједнице Ириг, а потом отварањем изложбе фотографија Ирижана у Великом рату у Српској читаоници уз краћи културно-уметнички програм.

Свечаност је отпочела химном коју је извео хор Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Ирига уз пратњу на клавиру наставника музичке културе, Предрага Немаровића, а потом су се председник Скупштине Општине, Владислав Илкић и председник општине Ириг, Стеван Казмировић,  обратили пригодним говором.

- Тринаести новембар 1918. године заслужује вечито сећање на слободољубиве становнике општине Ириг који су допринели ослобођењу отаџбине не жалећи своје животе, што су нажалост поново показали по избијању Другог светског рата – рекао је Казимировић.

Казимировић је додао да се ове године Дан општине обележава скромније уз осврт на историјске прилике на овим просторима и на оно што је урађено у претходном периоду у иришкој општини, док се од следеће године планира увођење у праксу додељивања годишњих награда најуспешнијима у области културе, образовања, спорта...

Први део програма завршен је наступом на хармоници директора Основне музичке школе „Теодор - Тоша Андрејевић“ из Руме, Дарка Ђокића. 

У другом делу програма обележавања Дана општине домаћин је била Вера Новковић, директорица Српске читаонице, у чијим просторијама је отворена изложба фотографија Ирижана у Великом рату заједно са делима иришког сликара Васе Ешкићевића. Аутор ове изложбе је библиотекар Српске читаонице, Бранислав Јовичић. У уметничком делу програма учествовао је првак драме Српског народног позоришта у Новом Саду Миодраг Петровић казујући одломке из записа о догађајима из Првог светског рата и песму „Плава гробница“ Милутина Бојића. Извођењем неколико песама на клавиру у музичком делу програма је учествовао Горан Милошев етномузиколог из Новог Сада.


IMG_0900.jpeg

IMG_0905.jpeg

IMG_0912.jpeg

IMG_0916.jpeg

IMG_0923.jpeg

IMG_0930.jpeg

IMG_0921.jpeg