21.11.2019

Сутра прослава Винске нове године у Иригу 


Док ситно одбројавамо до отварања бурета младог вина сутра у Иригу од 17 часова, организатори манифестације „Мачков дан младог португизера“ или како је још називају Винска нова година користе сваку прилику да промовишу овај догађај и фрушкогорску престоницу Ириг. 


IMG_0941.jpeg

Јуче су оснивач Винарије „Мачков подрум“, Сава Јојић, глумац и овогодишњи Витез младог португизера, Александар Дунић, директор Агенције за рурални развој општине Ириг, Федор Пушић и менаџер манифестације Ђурђица Јојић у просторијама Туристичке организације Србије у Београду говорили на конференцији за штампу. 

Менаџер догађаја, Ђурђица Јојић, казала је да је програм манифестације програм шаролик:

„Спојили смо наизглед неспојиво, од оперских арија до фолклора и тамбураша, но основна идеја је да окупимо све оне који инспирацију проналазе у љубави према вину и љубави према завичају и Фрушкој гори и Срему. Нови витез младог португизера, Александар Дунић, познат позоришни и телевизијски глумац, положиће свечану заклетву, потом ћемо прогласити победнике на конкурсу за најлепшу песму о вину који организујемо већ 10 година са Српском читаоницом у Иригу, а прогласићемо и мис португизера, коју бирамо у сарадњи са Miss Tourism World Serbia.“

Ђурђица је додала да ће програм пратити и наградну игру и поклоне изненађења за посетиоце, а сви који не желе да ризикују и да возе до Ирига, могу се пријавити једној од три агенције које доводе госте на ову манифестацију, чије детаље могу погледати на www.mackovpodrum.co.rs. Догађај ће се завршити концертом групе Апсолутно романтично. 

Александар Дунић, глумац и нови Витез младог португизера, истакао је да се са Савом Јојићем и Винаријом „Мачков подрум“ сусрео пре неколико година у Позоришту на Теразијама и да је још тада увидео ангажман на културним активностима ове Винарије. 

„Оно што је мени битно у сарадњи са другима јесте интегритет и један одговоран однос према друштву и окружењу за који сам увидео да постоји код „Мачковог подрума“. Са поносом сам прихватио да будем Витез португизера, а на претпремијери истог сам увидео да је то једно сјајно вино и позивам све да дођу у Ириг и у то се и сами увере.“


Директор Агенције за рурални развој општине Ириг, Федор Пушић, истакао је да се Ириг определио за два правца развоја: туризам и пољопривреду, посебно воћарство и виноградарство. 

„Ириг је варош на јужним падинама Фрушке горе, са богатим културним и историјским наслеђем, да напоменемо само неке – прво читалиште у Србији је отворено баш у Иригу 1842. године, Доситеј Обрадовић је дуго боравио у Хопову, једном од чак осам манастира који се налазе на територији наше општине, познати писац и књижевни критичар Борислав Михајловић Михиз је из Ирига, и вероватно су сви они налазили инспирацију у вину, јер имамо и дугу традицију виноградарства и винарства. Ми смо врло радо одлучили да подржимо ову манифестацију јер се уклапа у нашу стратегију развоја и употпуњује садржај који Ириг има не само кад је у питању вински туризам, већ и бањски и излетнички туризам. Такође, желимо да спречимо одлив становништва подржавајући рурални развој, што у овом случају чинимо укључивањем произвођача из Ирига и околине у манифестацију, који ће такође представити своју понуду и промовисати се.“ 

Оснивач Винарије „Мачков подрум“, Сава Јојић, рекао је да као што хлеб представља тело Исусово, тако и вино представља његову крв. Као што је прва погача значајна, јер је симбол рода и благостања, тако је и прво вино значајно, јер показује каква је била берба и каква нас вина очекују.  

 „Ми се суочавамо са бројним предрасудама, када је вино уопште у питању, а посебно младо вино. Ширимо винску културу тако што се трудимо да што већем броју људи омогућимо да вино пробају и разумеју. Младо вино је нешто посебно. Оно се прави посебном технологијом, која се зове карбонска мацерација, и коју на жалост многи у Србији не разумеју. Млада вина су воћна, мирисна и танка, она немају пуноћу и структуру вина која могу да трају и по пет година, то су лагана раздрагана вина, али и таква имају своју драж. Желели смо дакле да по узору на то како се свуда у свету прославља Винска нова година, са нашим суграђанима поделимо радост доласка првог вина, тако је и настала ова манифестација.“ 


IMG_0980.jpeg

IMG_0960.jpeg