17.12.2019

Новогодишњи интервју са председником општине Ириг Стеваном Казимировићем: Приоритети су развој воћарства, виноградарства и туризма



StevanKayimirovic.jpg

 1. Крај године је, које пројекте би посебно истакли који су реализовани? Можда да на почетку издвојимо, као највећи и најсвеобухватнији, гасификацију општине. Докле се стигло и да ли ће се радови реализовати у предвиђеном року? 

Као и претходне године, трудили смо се да не пропустимо ниједан конкурс јер у нашој малој општини могуће су веће инвестиције само захваљујући средствима виших нивоа власти. У овој години имали смо велики број пројеката, неки су завршени, неки су при крају, а неки ће се реализовати у наредној години.

Највећи и најзначајнији пројекат који је отпочео у марту ове године је гасификација свих насељених места у нашој општини, осим у Иригу у ком је ранијих година уведен. Његова вредност износи, подсећам, око 6,5 милиона евра које је обезбедио „Србијагас“. Корист је вишеструка, тако да ће овај пројекат унапредити не само функционисање једног домаћинства, већ и пољопривреде и туризма. До сада је урађена гасоводна мрежа на западној страни општине и отпочели су радови на истоку, у селу Нерадин. Радови теку по плану, тако да ће од грејне сезоне 2020/21. године сви потрошачи у нашој општини имати гас.

Када је у питању саобраћајна инфраструктура, тренутно се ради пут од Ирига ка Врднику, за деоницу Гребенског пута од Иришког венца до Змајевца расписана је јавна набавка, док се у наредном периоду планира проширење и реконструкција пута од Ирига до Марадика и од Јаска до Мале Ремете. Снабдевање водом побољшано је изградњом бунара у Иригу и санирањем хидротехничке и електроопреме црпне станице „Борковац“ за Ириг и Врдник. С обзиром на то да делови Ирига који се налазе на вишој надморској висини (викенд-зона и Иришки венац) у летњим месецима имају проблема са водоснабдевањем, у плану је изградња још два до три бунара у Иригу и један у Нерадину за водоснабдевање Гргетега. Тренутно се раде истраживања за њихову изградњу која ће не само побољшати водоснабдевање у овим деловима, већ ће се на тај начин растеретити регионални водовод и већа количина воде моћи ће да одлази у Бању Врдник и туристичку зону око Бање. Даљи планови теку у правцу обезбеђивања водоводне мреже за места која га још увек немају - Велика Ремета – Гргетег и викенд-зона Банстол.

Што се тиче канализационе мреже, урађена је пројектно-техничка документација за изградњу канализационе мреже у индустријској зони у Иригу. Уградња преосталих 7,5 км цеви у насељу Ириг планирана је у наредном периоду, а први корак ка реализацији је израда потребне пројектно-техничке документације. Задатак од високог приоритета у наредном периоду је завршетак канализационе мреже и изградња пречистача отпадних вода у Врднику и Иригу.

Додао бих да је од марта ове године отворена нова културна оаза. У питању је реконструисана кућа нашег књижевника Борислава Михајловића Михиза чија је функција, пре свега, оживљавање духа овог познатог Ирижанина, али и обезбеђивање простора за одржавање културних догађаја – изложби и књижевних вечери.

 

2. Каква је ситуација у здравству и у области социјалне заштите?

Лечење пацијената је значајно унапређено током претходног периода. Дом здравља у Иригу опремљен је новим апаратом за ултразвучни преглед, а Ириг и Врдник од претходне године нуде нашим грађанима и лабораторијску анализу крви, тако да више нису приморани да ову врсту прегледа обављају у другим местима. За Дом здравља је набављено и санитетско возило прошле године, а пре месец дана добили су још један ултразвучни апарат за потребе гинекологије.  

На пољу социјалне заштите и збрињавања социјално угрожених избеглих лица јесте изградња зграде у Иригу са 13 станова, а завршетак радова очекује се до краја ове године. Ова зграда је у власништву Општине која станове даје на коришћење изабраним корисницима и која ће и у будуће моћи да их користи у ову сврху.

 

3. Урађена је и комплетно нова ЛЕД расвета у Општини, која већ даје резултате у смислу смањења трошкова расвете.

Крајем прошле године на територији наше општине отпочела је замена комплетне старе расвете новом ЛЕД расветом. Овом заменом трошкови јавне расвете за локалну самоуправу су умањени за 20%, као и трошкови њеног одржавања пошто се налази у гарантном року. Осим тога, ЛЕД расвета има знатно дужи век трајања од обичне, што опет подразумева одређену уштеду.

 

4. Једна од грана на чијем се развоју инсистира у иришкој општини је туризам, посебно у Бањи Врдник. Никли су нови хотели, Стаза здравља, планира се жичара…

Поред воћарства и виноградарства, развој туризма нам је у врху приоритета и један је од стратешких циљева развоја наше општине. Последњих година доста се урадило на том пољу, тако да наша општина може тренутно да понуди око 2.000 лежаја. Најпосећенија и најатрактивнија у нашој општини свакако је Бања Врдник која од ове јесени у својој понуди има „Фрушке терме“, хотел са девет отворених и затворених базена са термалном водом. У сврху обогаћивања туристичке понуде Бање Врдник отворен је нови забавно-рекреативни парк, радови на Стази здравља која спаја центар насеља Врдник са спомеником Врдничка кула приводе се крају, а у плану је изградња гондоле за коју се тренутно испитује терен и тражи најпогоднија локација где нема објеката због ваздушног појаса и безбедности.

Поред Врдника, трудимо се да обогатимо туристичку понуду и на другој страни општине. У Шатринцима је у току пројекат „Селфнес центар“, док се у Иригу очекује почетак радова на уређењу градског парка, а у наредној години планира се изградња адреналин парка. 

 

5. Каква су кретања у сфери запошљавања?

Када је у питању запошљавање, на основу података које смо добили од Службе за запошљавање и Центра за социјални рад, израчунали смо да проценат незапосленог радно способног становништва износи око 9%, што је за 4% посто мање у односу на децембар 2018. године. Пре тога пресек је прављен у априлу 2018. године и тада је проценат износио 18%, док је, подсетио бих, у 2015. години износио алармантних 56%. Пре само четири године више од половине наших грађана било је незапослено, а данас имамо ситуацију да околне фабрике попут „Хачинсона“ из Руме, „Аптива“ из Новог Сада и других не могу ни да нађу довољан број радника код нас. 

Додао бих још да су у ових 9% незапослених ванредни студенти или становништво које чека старосну пензију.

 

6. Доста се радило, а и најављују се нови пројекти у образовању, улагања у школе и вртиће од којих су неке зграде у прилично лошем стању.

На пољу образовања урадило се много у претходном периоду уз настојања да се свој деци са територије иришке општине омогуће подједнаки услови за похађање наставе и боравак у вртићима. Наиме, у последње две године доста се радило на побољшању услова у иришким образовним и образовно-васпитним установама, па је тако комплетно реновирана зграда у Иригу у којој се налазе ОШ „Доситеј Обрадовић“ и ССШ „Борислав Михајловић Михиз“. У подручном одељењу у Јаску, у Вртићу „Чаролија“ у Иригу и Вртићу „Вила“ у Врднику урађена је у претходном периоду делимична реконструкција. У оба вртића Општина је финансирала формирање додатних васпитно-образовних група – у Иригу једну, у Врднику две, тако да сада не постоје листе чекања чиме смо великом броју родитеља омогућили да се запосле. 

На задатку да се максимално унапреди квалитет боравка у школама и вртићима радиће се пуном паром и у наредном периоду, па је тако у току адаптација санитарних чворова у Вртићу „Вила“ у Врднику, а планирају се радови на адаптацији зграде за основно образовање и културу у Шатринцима, комплетна санација ОШ „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику, постављање успоривача саобраћаја у зони школа, изградња ученичког дома у Иригу. С обзиром на то да је број деце у Нерадину и Иригу све већи, указала се потреба за проширењем капацитета, па је тако у току израда пројектно-техничке документације за реконструкцију објекта локалне самоуправе за потребе ДУ „Дечија радост“ у Нерадин, док је пројектно-техничка документација за реконструкцију таванског простора у Вртићу „Чаролија“ у Иригу у сврху проширења капацитета завршена.

 

 

7. Шта би била ваша жеља да се реализује у Иригу у догледно време?

У наредном периоду желео бих да се започети пројекти заврше, планирани да се макар започну, али пре свега волео бих да се реши проблем путне инфраструктуре на територији наше општине, што је од виталног значаја за функционисање сваке локалне средине и за привлачење како домаћих, тако и страних инвеститора, али и туриста.

Изградњом Фрушкогорског коридора растеретиће се саобраћај који свакодневно пролази кроз Ириг и ствара буку, а пут до Врдника и Новог Сада значајно ће се скратити. Такође, желео бих да се наредне године уради санација и реконструкција државног пута другог реда од Ирига до Марадика који је изузетно лошем стању. Уређен пут побољшао би квалитет живота на источној страни наше општине и поспешио њен развој.

 

8. Шта бисте пожелели грађанима за наредну годину?

Укратко, пожелео бих свима много здравља и да сви грађани наше општине имају подједнаке услове за живот. С тим у вези, у току претходне године највише смо и радили на унапређењу инфраструктуре и побољшању услова у којима се похађа настава и боравак у вртићима.