16.09.2015

КОНСУЛТАТИВНИ САСТАНАК У ЦЕНТРУ ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД ОПШТИНЕ ИРИГ


У оквиру пројекта “Наша деца”, који реализује Центар за рад са децом, младима и породицом “Врдничак”, у партнерству са Општином Ириг, одржан је консултативни састанак са представницима Центра за социјални рад, који је, уз школе и вртић, сарадник на пројекту.


slika.jpg

Састанку су присуствовали: Олгица Стојић, координаторка пројекта, Силвана Лаћарац, директорка Центра за социјални рад и Јелена Мићашевић, педагог. На састанку су анализирани облици подршке образовању деце из осетљивих група у области социјалне заштите  у општини Ириг, идентификоване су локалне социјалне услуге, као и слабости и изазови, те могући начини сарадње. Учесници су се сложили да је потребно, осим академског успеха, у критеријум доделе новчаних награда успешним ученицима и студентима, уврстити и друге области, способности и успехе детета, јер истраживања указују да само око 10% деце из социјално осетљивих група добију ову врсту награде.

На састанку су донети следећи закључци и договоренe наредне активности:

  • У наредном периоду ће се развијати интерсекторска сарадња значајних актера на локалу;
  • Иницираће се израда локалног акционог плана за децу;
  • Приликом увођења нових социјалних услуга бринуће се о већем значају њихове одрживости;
  • Планира сеаакредитована обука за личне пратиоце и персоналне асистенте,
  • Биће формирани тимови који ће се бавити имплементацијом стратегије/плана и тежиће се обезбеђивању финансирања саветодавно-терапијских услуга.

Програмске активности су део ширег  програма „Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва“  који координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.