20.09.2015

Трећи Срем филм фест у Врднику


Трећи Срем филм фест – Међународни фестивал документарног филма из области туризма и екологије, почиње 23.септембра у Врднику у хотелу„Термал“. Ове године ћете имати прилику да у три фестивалска дана погледате 60 филмова,  од којих су 58 у конкуренцији, а сви филмови су, чак, из 35 земаља са пет континената!

sremfilmfest.jpg

Отварање фестивала је 23. септембра у 19.00 у оквиру којег ће бити отворена изложба фотографија Националног Парка (НП) „Фрушка гора“, под називом „Све добре ствари су дивље и слободне“.

Срем филм фест је проширио своју репрезентативност, укључујући, поред филмских, и друге субјекте уметности: фотографе, скулпторе и музичаре. Тако први дан, након отварања и пресс конференције, следи омаж светски познатом Врдничанину, гитаристи Јовану Јовичићу, у којем ће посетиоци имати прилику да разговарају са уметниковом ћерком, али и да погледају два кратка филма.

Ни остали дани неће бити ниша мање обележени културом, екологијом и туризмом, самим тим што су планиране трибине, предавања и обиласци музеја. Обилазиће се Музеј Срема, „Засавица“, НП „Фрушка гора“, Музеј вучедолске културе у Вуковару и Илочка тврђава.

Трећи Срем филм фест је специфичан и по томе штоће се последњи дан сви гости у повратку срести са бициклистима који ће возити од Руме до Врдника, промовишући идеју „Старе пруге Србије за бициклистичке стазе“.

Срем филм фест је међународни такмичарски фестивал документарног филма. Овај фестивал је стална културна манифестација, чији је организатор Удружење филмских, ТВ и радио стваралаца „Срем филм ” у сарадњи са „Бубамара production”. Састоји се од два главна програма: такмичарског и нетакмичарског из две категорије програма: туризам и екологија. Фестивалско седиште је у хотелу „Термал“ Врдник.

За овај фестивал слободно можемо да кажемо да је „путујући”, јер се поред Врдника одржава још у осам градова српског и хрватског дела Срема односно Сријема: Специјални резерват природе „Засавица“, Рума (Културни центар), Сремска Митровица (Музеј Срема), Нијемци (Пасторални центар), Инђија (Културни центар), Сремски Карловци (Еколошки центар „Радуловачки“), СтараПазова (позориште), Илок (утврда „Илок“-Курија „Брњаковић“), Вуковар (Музеј вучедолске културе).

Међународни фестивал документарног филма промовише културу односа између човека и његовог станишта, промовише туристички аспект Срема, повећава број медијских канала за истицање туристичких дестинација и промовише културно наслеђе са ове територије.

Чланови овогодишњег жирија су: Давид Фејдл (Аустралија) – председник жирија, Мери Билић (Србија) и БранкоВилус (Хрватска). Дирекција фестивала: Антонио Цонте – оснивач и почасни председник Срем Филм Фестивала, Игор Чолак – оснивач и дирецтор фестивала, Драгомир Зупанц – уметнички дирецтор фестивала, Владимир Перовић – селецтор фестивал и Оливер Фојкар – помоћник директора за екологију.

Фестивал су подржали: Internacional tour film festivals committe (Међународни комитет фестивал туристичког филма), Министарство пољопривреде и заштите животне средине ,Покрајински секретаријат за културу и информисање, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајински завод за заштиту природе, Сремски управни округ, Национални парк „Фрушка гора“, Специјални резерват природе „Засавица“, Град Сремска Митровица, Град Илок, Опћина Нијемци, Општина Ириг, Општина Рума и ЈКП „Комуналије“ Сремска Митровица.

MilicaSavić,
PR festivala Srem Film Fest