27.02.2017

Расписани нови конкурси Развојног фонда АП Војводине – повољнији услови кредитирања


Надзорни одбор Развојног фонда АП Војводине усвојио је нове конкурсе за правна лица и предузетнике, за регистрована пољопривредна газдинства и за локалне самоуправе.

Razvojni_fond_APV_logo.jpg

Како наводе у Развојном фонду Војводине нове кредитне линије су знатно повољније у односу на претходни период. Процедура је поједностављена, а средства обезбеђења значајно смањена.

Каматне стопе годишње износе 1% уколико је средство обезбеђења банкарска гаранција и 2% уколико је средство обезбеђења хипотека када корисник кредита долази из локалне самоуправе са територије Војводине које се налазе у трећој и четвртој групи развијености( Алибунар, Бач, Бела Црква, Жабаљ, Житиште, Ириг, Ковачица, Ковин, Мали Иђош, Нова Црња, Нови Бечеј, Оџаци, Пландиште, Сечањ, Србобран, Тител, Чока, ШидиОпово ).Каматне стопе су више за један процентни поен уколико корисник кредита долази из локалне самоуправе које спадају у прву и другу категорију развијености и у зависности од инструмента обезбеђења износе 2 или 3% годишње

Директор Развојног фонда господин Горан Савић изјавио је да је у току 2017.године  кроз конкурсе опредељено 2,5 милијарде динара, односно приближно 20 милиона евра. Такође, средства обезбеђења смо знатно прилагодили тренутној ситуацији на тржишту па ће привредницима и пољопривредницима бити  у великој мери олакшано њихово коришћење.

Када је реч о грејс период у који пружамо нашим клијентима,морам да напоменем да су то тренутно најдужи рокови који се могу наћи у понуди кредитних линија. За инвестиционе пројекте опредељен је период мировања отплате до 24 месеца, а за обртна средства до 6 месеци.

Такође, омогућено је и давање ручне залоге на ново купљену погонску механизацију код кредитирања регистрованих пољопривредних газдинстава па тако сада пољопривредници уз 20% учешћа могу дати залогу на предмет куповине. Важно је напоменути да је смањена и накнада за обраду кредитног захтева са 10.000 на 5.000 динара.

Трудимо се да покретачима привредних активности маскимално изађемо у сусрети то ћемо чинити у наредном периоду. Обилазимо војводјанске општине, причамо са привредницима и пољопривредницима и њиховим захтевима излазимо у сусрет.

Сви конкурси су отворени током целе године.

За правна лица и предузетнике расписани су следећи конкурси:

- Конкурс за дугорочне кредите за инвестициона улагања са роком отплате 84 месеца

- Конкурс за дугорочне кредите за трајна обртна средства са роком отплате 48 месеци

- Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства на 12 месеци, са периодом расположивости средстава од 36 месеци (три транше)

 

За регистрована пољопривредна газдинства расписани су следећи конкурси:

- Конкурс за дугорочне кредите за пољопривреду са роком отплате до 60 месеци

- Конкурс за дугорочне кредите за куповину пољопривредног земљишта са роком отплате од 72 месеца

- Конкурс за краткорочне кредите за обртна средства у пољопривреди са роком од 9 месеци И периодом расположивости средстава од 36 месеци (четиритранше)

 

За локалне самоуправе расписани су следећи конкурси:

 

- Конкурс за краткорочне кредите за предфинансирање реализације пројеката суфинансираних од стране Европске уније и билатералних донаторана 12 месеци

- Конкурс за дугорочне кредите за инвестиционо опремање радних, пословних и агроиндустријских зона кроз суфинансирање са локалним  самоуправама на 84 месеца


Све додатне информације могу се добити лично на адреси Булевар цара Лазара 7а, Нови Сад, у Сектору за кредите, електронским путем: кредитно@рфапв.рс или телефонским путем на бројеве: 021/454-334; 021/450-698; 021/450-702; 021/6351-022; 021/6351-014.

http://www.rfapv.rs/