15.01.2018

Основна школа ''Доситеј Обрадовић'' постала амбасадор заштићеног подручја Националног парка ''Фрушка гора''


WWF, светска организација за природу, другу годину за редом организује "WWF академију за природу" у оквиру које су од 10-14. октобра у Истраживачкој станици Петница боравили наставница биологије и хемије Сања Медић и ученик осмог разреда Лука Фодог. ОШ “Доситеј Обрадовић“ у Иригу је била једна од десет школа обухваћених овом обуком.


osnovna-skola-dositej-obradovic-irig.jpg

Полазници Академије долазили су из школа које се налазе у близини пет заштићених подручја у Србији-Национални парк Тара, Национални парк Фрушка гора, Национални парк Ђердап, Специјални резерват природе Горње Подунавље и Предео изузетних одлика Авала. Мисија "WWF академије за природу" је да кроз креативне радионице и предавања обучи ученике и наставнике да осмисле и реализују пројекте који ће допринети промоцији заштићеног подручја у чијој близини живе, као и да заустави уништавање животне средине на нашој планети и изгради будућност у којој ће људи живети у хармонији са природом. Мотивација за овај пројекат проистиче из жеље да се деца едукују и приближе природи, упознају своје заштићено подручје на један другачији начин и допринесу ширењу ентузијазма и нових знања међу вршњацима.

sdНаша школа „ Доситеј Обрадовић“ у Иригу је након обуке "WWF академије за природу" постала амбасадор заштићеног подручја Националног парка Фрушка гора. На овај начин стичемо важну улогу у раду са управљачем заштићеног подручја са којим ћемо да радимо на очувању и промоцији природних и културних вредности, али и на развијању образовне улоге заштићеног подручја. Са тим у вези, ученици наше школе ће са наставницима осмислити и реализовати пројекат којим ћемо повећати учешће ученика  у активностима заштите животне средине у циљу да постану носиоци промене ка ефикаснојој заштити природе и унапређењу заштите биодиверзитета. Активности ће бити реализоване кроз радионице. Коначан пројекат ће бити представљен у мају 2018. године на свечаној презентацији.


Директор школе