01.04.2017

„Времеплов“ одушевио Београђане


У уторак, 28. марта 2017. године у Стартит центру у Београду је одржан завршни догађај „инициЈАтива-акциЈА-донациЈА“ на ком су представљени резултата пројекта акциЈА – Грантови за иницијативе појединаца. Међу одабраним званицама нашла се и делегација из Ирига, коју је предводио Авакум Квас, аутор пројекта „Времеплов кроз Ириг“, који је рађен у партнерству са Српском читаоницом у Иригу.

NASLOVNA.jpg

Догађај су отвориле Јадранка Јелинчић, извршна директорка Фондације за отворено друштво, Србија и Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе. Након уводних излагања, организован је панел који је био посвећен теми Активни грађани – подршка иницијативама појединаца. У овом делу је Срђан Ђуровић, представник Фондације за отворено друштво Србија, разговарао са председником Скупштине општине Ириг Владиславом Илкићем, аутором иницијативе Цикло-село Зораном Богићевићем и председником УО Удружења за развој предузетништва Миливојем Јовановићем, о важности овакве врсте подршке појединцима, партнерским организацијама и локалној заједници, о утицају идеја појединаца у раду удружења грађана, о могућој сарадњи, односу локалне заједнице према оваквим инцијативама, постојећим искуствима и и даљим могућностима за сарадњу.

У другом делу догађаја, сви присутни су имали прилику да се кроз изложбу упознају са свим појединачним иницијативама и постигнутим резултатима. Највише пажње привукао је иришки штанд, где су госте уз вино и сремске специјалитете дочекивали Маријана Ђуровић и Немања Ристић, ученици ССШ „Борислав Михајловић Михиз“, обучени у костиме из XVIII века.

Фондација за отворено друштво и Београдска отворена школа су покренуле овај пројекат како би пружиле могућност појединцима да реализују своје пројектне идеје које имају неконвенционалан приступ и/или нуде иновативна решења за промене пракси и политика у заједници, а које доприносе друштвеном развоју Србије. Водећи се тим принципима, Фондација за отворено друштво и Београдска отворена школа су одабрале 11 пројеката и пружили им финансијску и менторску подршку. Пројекти су били реализовани од марта до децембра 2016. године. Својим иницијативама, одабрани појединци су покушали да одговоре на изазове у следећим областима: уметност и култура; заштита животне средине; мигрантска криза, (само)запошљавање теже запошљивих категорија и особа са инвалидитетом; социјално предузетништво; међугенерацијска солидарност; туризам и здрави стилови живота; заштита корисника телекомуникационих услуга.


PANEL_2.jpg

PANEL.jpg

PUBLIKA.jpg

TAND.jpg