info
123

 

01.04.2017

„Времеплов“ одушевио Београђане


У уторак, 28. марта 2017. године у Стартит центру у Београду је одржан завршни догађај „инициЈАтива-акциЈА-донациЈА“ на ком су представљени резултата пројекта акциЈА – Грантови за иницијативе појединаца. Међу одабраним званицама нашла се и делегација из Ирига, коју је предводио Авакум Квас, аутор пројекта „Времеплов кроз Ириг“, који је рађен у партнерству са Српском читаоницом у Иригу.

NASLOVNA.jpg

Догађај су отвориле Јадранка Јелинчић, извршна директорка Фондације за отворено друштво, Србија и Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе. Након уводних излагања, организован је панел који је био посвећен теми Активни грађани – подршка иницијативама појединаца. У овом делу је Срђан Ђуровић, представник Фондације за отворено друштво Србија, разговарао са председником Скупштине општине Ириг Владиславом Илкићем, аутором иницијативе Цикло-село Зораном Богићевићем и председником УО Удружења за развој предузетништва Миливојем Јовановићем, о важности овакве врсте подршке појединцима, партнерским организацијама и локалној заједници, о утицају идеја појединаца у раду удружења грађана, о могућој сарадњи, односу локалне заједнице према оваквим инцијативама, постојећим искуствима и и даљим могућностима за сарадњу.

У другом делу догађаја, сви присутни су имали прилику да се кроз изложбу упознају са свим појединачним иницијативама и постигнутим резултатима. Највише пажње привукао је иришки штанд, где су госте уз вино и сремске специјалитете дочекивали Маријана Ђуровић и Немања Ристић, ученици ССШ „Борислав Михајловић Михиз“, обучени у костиме из XVIII века.

Фондација за отворено друштво и Београдска отворена школа су покренуле овај пројекат како би пружиле могућност појединцима да реализују своје пројектне идеје које имају неконвенционалан приступ и/или нуде иновативна решења за промене пракси и политика у заједници, а које доприносе друштвеном развоју Србије. Водећи се тим принципима, Фондација за отворено друштво и Београдска отворена школа су одабрале 11 пројеката и пружили им финансијску и менторску подршку. Пројекти су били реализовани од марта до децембра 2016. године. Својим иницијативама, одабрани појединци су покушали да одговоре на изазове у следећим областима: уметност и култура; заштита животне средине; мигрантска криза, (само)запошљавање теже запошљивих категорија и особа са инвалидитетом; социјално предузетништво; међугенерацијска солидарност; туризам и здрави стилови живота; заштита корисника телекомуникационих услуга.


PANEL_2.jpg

PANEL.jpg

PUBLIKA.jpg

TAND.jpg


"Још далеке 1757. године велики српски просветитељ Доситеј Обрадовић рекао је да је Ириг прави рај на земљи. Јован Јовановић Змај је на овом месту написао своју прву песму. Чарима Ирига није одолео ни Милош Црњански, а Борислав Михајловић-Михиз га је овековечио у својим стиховима и прози."

"Данас, Ириг је познат као престоница винског Срема. Манифестација под називом "Пударски дани" која се сваког септембра одржава у Иригу је најзначајнији туристички догађај. Сваке године окупи се велики број посетилаца који ће уз пригодан културно-забавни програм уживати у доброј капљици."

Vremenska prognoza
МЕСТА У ОПШТИНИ ИРИГ
Ириг Врдник Јазак Нерадин Ривица Мала Ремета Крушедол Прњавор Крушедол Село Велика Ремета Шатринци Добродол